X

Ανησυχία Ντάισελμπλουμ για τα… 500ευρα!

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΚΤ, ζητώντας να εξετάσει τους κινδύνους από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ.

Ant1news

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για τη μείωση των κινδύνων ασφαλείας που αφορούν στα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, επεσήμανε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το 500ευρω είναι ένα από τα πιο ακριβά χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν παγκοσμίως, με αξία σχεδόν 5πλάσια από το ακριβότερο χαρτονόμισμα στις ΗΠΑ, αυτό των 100 δολαρίων.

«Θα ζητήσουμε από την ΕΚΤ να ελέγξει τα χαρτονομίσματα και την πρόσβαση σε εκείνα των 500 ευρώ», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το αίτημα ελέγχων στα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ έρχεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να περιορίσει τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν μετά τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, που προκάλεσαν το θάνατο 130 ανθρώπων.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να εντείνει τους ελέγχους σε προπληρωμένες κάρτες, virtual νομίσματα (όπως το bitcoin) και άλλες μεθόδους πιθανής χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων.