X

Τσακαλώτος: Ποτέ δεν έφυγε από την ατζέντα το Grexit

Δεν κατανοούμε την στάση του ΔΝΤ, τονίζει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Στρατηγικός στόχος να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο. "Μυστικό" δείπνο στις Βρυξέλλες.

Ant1news

Το ΔΝΤ πρώτα αναδιαρθρώνει και μετά βοηθά αλλά στην Ελλάδα δεν έγινε αυτό και το Grexit ποτέ δεν έφυγε από την ατζέντα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν το δείπνο μεταξύ των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ σε μία προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση.

Αυτή είναι η πρώτη απάντηση γιατί δεν επενδύουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει «να δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση από τους θεσμούς».

Για την βιωσιμότητα  του χρέους ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι  «δεν αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις» αλλά  «διεξάγεται  μία μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο μέτρησης». «Πρέπει να εξεταστεί η βιωσιμότητα γατί είναι δύσκολο κάποιοι να επενδύσουν αν δεν ξέρουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο», υπογράμμισε.

"Δεν κατανοούμε την στάση του ΔΝΤ"

Ακόμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ.

"Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο", σημείωσε.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Τα ανοικτά μέτωπα

Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα παρ όλο που τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ "πολιτικώς δύσκολο" και "αντιπαραγωγικό".

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης για μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων. Συνεχίζοντας ανέφερε πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν γίνει πολλές κινήσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, με αξιοποίηση των λιστών και τα μέτρα που ετοιμάζονται για την χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και το λαθρεμπόριο καπνικών. Αισθανόμαστε ότι οι θεσμοί δεν δίνουν βαρύτητα σε αυτό, τόνισε. 

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έρχεται νομοσχέδιο στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες περί εκούσιας αυτοκαταγγελίας που υπάρχει σε Ιταλία και στην Γαλλία.

Η δημόσια διοίκηση

Αν δεν αναμορφωθεί η δημόσια διοίκηση όλα όσα λέμε δεν θα δουλέψουν. Χρειάζεται αποπολιτικοποίηση και να ξέρουν οι επενδυτές ότι οι κανόνες ισχύουν.

«Είναι κατ' εμέ η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνησή μας», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θέλει την χώρα σε τρία χρόνια.

Θέλω παράλληλα να έχουμε μια στρατηγική ανάπτυξης. Εχουμε από τα περισσότερα master και PhD στην Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπάρχουν τομείς που έχουμε πλεονέκτημα: τουρισμός, τρόφιμα και ενέργεια, προσέθεσε.

Δεν συνδέουμε προσφυγικό - αξιολόγηση

Πολλοί θέλουν να πετύχουμε και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος, τόνισε. Δεν ζητάμε να αλλάξει το πρόγραμμα λόγω προσφυγικού. Αυτό που λέμε ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω προσφυγικού αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. 

Δείχνουμε τις ευρωπαϊκές αξίες με τα όσα κάνουμε για το προσφυγικό και υπάρχει στήριξη από τους Έλληνες πολίτες. Ελπίζω ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μεταφερθεί και στις άλλες χώρες.

Αναγνώρισε ότι η Κομισιόν προσπαθεί να βοηθήσει αλλά σημείωσε ότι κάποιες φορές τα χρήματα δίνονται αφότου έχουν προηγουμένως ξοδευτεί και αυτό σε μια χώρα με προβλήματα ρευστότητας δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες.