X

Panama Papers: “Μαύρη λίστα” φορολογικών παραδείσων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Έρευνες και την Ελλάδα μετά τον σάλο από τις αποκαλύψεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου η φοροδιαφυγή.

Ant1news

Μετά το σάλο που προκάλεσαν τα περίφημα Panama Parers σε παγκόσμιο επίπεδο οι ελληνικές διωκτικές αρχές ξεκίνησαν ευρεία έρευνα ώστε να αποκαλυφθεί ο κύκλος του μαύρου χρήματος το οποίο εκτιμάται πως κρύβεται στους φορολογικούς παραδείσους που αποκαλύφθηκαν από τα δημοσιεύματα.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκπονήσει ένα αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης των στοιχείων και πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν και αφορούν πρόσωπα σχετιζόμενα με υπεράκτιες εταιρείες με έδρα τον Παναμά.

Οι πολιτικές και διωκτικές αρχές έχουν εντοπίσει τα στοιχεία που αφορούν Έλληνες πολίτες και συσχετίζονται με τις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες αλλά και τις ήδη γνωστές λίστες φοροδιαφυγής, ενώ ετοιμάζουν στοχευμένα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να "επισημοποιήσουν" τα συγκεκριμένα στοιχεία.   

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα έγγραφα αυτά έχουν και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.  Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει στις σχετικές λίστες 223 εταιρείες και 64 πελάτες, η δε Κύπρος έχει 3.636 εταιρείες και 109 πελάτες.

Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή

Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης (12 Απριλίου) σχετικά με τις αποκαλύψεις των "Panama Papers" για τους μυστικούς ιδιοκτήτες περισσότερων από 200.000 offshore εταιρειών. 

Η ομάδα του ΕΛΚ ζήτησε να εμφανιστούν ενώπιον της ειδικής επιτροπής του ΕΚ για τις φορολογικές αποφάσεις οι εκπρόσωποι της εταιρείας Mossack Fonseca, και της κυβέρνησης του Παναμά. 

Αρκετές ομάδες ζήτησαν την κατάρτιση μίας πανευρωπαϊκής μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων και την επιβολή κυρώσεων σε αυτούς που τους χρησιμοποιούν. Ζήτησαν επίσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν τις προτάσεις για αύξηση της διαφάνειας, αντί να πράττουν το αντίθετο.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές επέκριναν τους πολιτικούς στα κράτη μέλη "οι οποίοι όλοι γνώριζαν από χρόνια γι' αυτό το είδος της φοροδιαφυγής, αλλά δεν έκαναν τίποτα γι 'αυτό".