X

Ποιές χώρες ζητούν προληπτική "ασπίδα" από τον ESM φοβούμενες νέα κρίση;

Ζητούν τη σύσταση ομάδας εργασίας της ΕΕ προκειμένου να σχεδιάσει ένα δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF).

Ant1news


Τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής από τον ESM στο νέο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων (SRF), ώστε να έχει επαρκή κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη νέα τραπεζική κρίση, ζητούν με έγγραφό τους η Γαλλία και η Ιταλία. 

«Μία πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο SRF είναι η απλούστερη και συνεπέστερη επιλογή» αναφέρει το γαλλοϊταλικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, διανεμήθηκε στους εκπροσώπους των χωρών - μελών της ΕΕ εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών στις 22-23 Απριλίου. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν από πολύ καιρό για το πώς θα δώσουν στο Ταμείο Εξυγίανσης επαρκή δύναμη πυρός ώστε να αντέξει μία μεγάλη τραπεζική κρίση, αλλά είναι διχασμένες ως προς την εύρεση των πόρων για να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα το ταμείο. 

Η Γερμανία είναι αντίθετη σε ένα δίχτυ ασφαλείας με κρατική χρηματοδότηση για το SRF, επειδή φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα εξέθετε σε άδικο κόστος τους φορολογούμενους της. Το Βερολίνο θέλει μέτρα που θα μειώνουν τους κινδύνους των τραπεζών, όπως την επιβολή περιορισμών στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων τους, πριν συμφωνήσει σε μία νέα χρηματοδοτική δέσμευση. 

Ο ESM έχει δυνατότητα χορήγησης δανείων ύψους 500 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Εξυγίανσης, που λειτουργεί από τον Ιανουάριο, θα χρηματοδοτείται σταδιακά από τις ίδιες τις τράπεζες, με στόχο η δυναμικότητά του να φθάσει τα 55 δισ. ευρώ το 2024. 

Το πρόβλημα είναι ότι, αν ξεσπάσει νωρίτερα μια ευρύτερη τραπεζική κρίση, το SRF πιθανόν να μην έχει επαρκή κεφάλαια, προειδοποιούν η Γαλλία και η Ιταλία. Οι δύο χώρες ζητούν τη σύσταση ομάδας εργασίας της ΕΕ για να σχεδιάσει ένα δίχτυ ασφαλείας για το SRF. 

Το δίχτυ ασφαλείας θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», καθώς τα δημόσια κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του Ταμείου Εξυγίανσης θα επιστραφούν από τις τράπεζες σε μία «ρεαλιστική» περίοδο.