X

Ντομπρόβσκις για “μέτρα σε αναμονή”: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Απρόβλεπτος ο χρόνος λήξης της διαπραγμάτευσης, τονίζει. Τι αναφέρει για τις ανακοινώσεις της Eurostat και τα στοιχεία για  το 2015.

Ant1news

«Η δημοσιονομική και μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2015 ήταν καλύτερη του αναμενόμενου και τα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Απριλίου, αναμένεται να δείξουν πως «η Ελλάδα υπεραπέδωσε πέρυσι», δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ΜΝΙ και το Euro2day, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στις δηλώσεις αυτές, που έγιναν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως «είναι εμφανές τώρα πως η Ελλάδα έχει πάει σημαντικά καλύτερα απ’ όσο όταν συμφωνήθηκε το Μνημόνιο τον Αύγουστο», τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Αυτό, όπως ανέφερε, θα βοηθήσει να γεφυρωθούν οι διαφορές Αθήνας, ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Αναφορικά με το πρόσθετο πακέτο, τα "μέτρα σε αναμονή", ο κ. Ντομπρόβσκις απαντά ότι «η ιδέα προέκυψε από τις συναντήσεις της Ουάσιγκτον. Ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες. Οι επικεφαλής των Θεσμών είναι στην Αθήνα και πολλά θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες».

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις προανήγγειλε «επικαιροποίηση του βασικού σεναρίου», βάσει των νέων δεδομένων της Eurostat, ώστε να υπάρχει ευθυγράμμιση των θέσεων των ευρωπαίων δανειστών με τις – πολύ σκληρότερες και απαισιόδοξες – θέσεις του Ταμείου, αν και όπως είπε «είμαστε πιο κοντά σε κοινή προσέγγιση των θεσμών», δεδομένης της βούλησης ΕΕ-ΕΚΤ να παραμείνει το ΔΝΤ με πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι απρόβλεπτο πότε θα τελειώσει η διαπραγμάτευση, τόνισε όμως ότι όλες οι πλευρές πρέπει να πιέζουν για συμφωνία το συντομότερο.

Σε ότι αφορά το χρέος, ο κ. Ντομπρόβσκις ταυτίστηκε με την θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν επείγει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τόνισε όμως πως το χρέος πρέπει να συζητηθεί, ιδίως «αν θέλουμε να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Πρώτα όμως, όπως σημείωσε, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ύψος των μέτρων που απαιτούνται, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προτού ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ακόμη, αποσύνδεσε το βρετανικό δημοψήφισμα από την ελληνική αξιολόγηση.