X

Τα φώτα στραμμένα στο Eurogroup

Με κατ' αρχήν συμφωνία στις “αποσκευές” του ο Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες. Τι προσδοκά η Αθήνα, ποιες οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων. Πρώτα η αξιολόγηση και μετά το χρέος, λέει το Βερολίνο.

Ant1news

Στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) θα αρχίσει το Eurogroup στο οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει με κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στους έμμεσους φόρους, κ.λπ., σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση. Παράλληλα, στο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συζήτηση και για το χρέος του επίσημου τομέα, όπως προβλέπει η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού. 

Για την προετοιμασία του Eurogroup, πραγματοποιείται από το πρωί συνεδρίαση του EuroWorking Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Μάλιστα, πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος φαίνεται να βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Την ίδα στιγμή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

Πάντως, σύμφωνα με  ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο «η αξιολόγηση θα κλείσει, είτε με χρέος, είτε χωρίς χρέος, είτε με λίγο χρέος... Δεν θα κλείσει τη Δευτέρα... Μπορεί να κλείσει μόνο αν αποφασίσουν να πάνε το χρέος σε άλλη συζήτηση και η αξιολόγηση να κλείσει με τα υπάρχοντα αλλά δεν εύκολο για τη Λαγκάρντ να το δεχτεί». Ο ίδιος σημείωσε ότι «λογικά πάμε για κλείσιμο στις 24 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup».

«Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει ένα κύκλος διαρροών αλλά τα πραγματικά χαρτιά θα παιχτούν τη Δευτέρα. Δεν νομίζω ότι έχει ανοίξει κανένας όλο του το σκεπτικό» συνέχισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.  Συμπλήρωσε πως «εμείς πάμε να ανοίξουμε τα χαρτιά μας. Περιμένουμε να δούμε τους άλλους “γιατί ο διάβολος έχει πολλά πόδια”. Πάρα πολλές χώρες δεν έχουν μιλήσει καθόλου, θα συνταχθούν με κάποιον». Ταυτοχρόνως, διευκρίνισε ότι «ο κόφτης θα νομοθετηθεί πακέτο με τα υπόλοιπα μέτρα (1%) μέσα στον Μάιο».

Ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν απέκλεισε επαφή Τσίπρα - Γιούνκερ επισημαίνοντας πως «οι επαφές του Πρωθυπουργού, πέρα από το ταξίδι στη Ρώμη στις 20 Μαΐου, θα καθοριστούν ανάλογα με την εξέλιξη του Eurogroup».

Την εκτίμηση οτι δεν θα υπάρξει συμφωνία κατα τη σημερινή συνεδρίαση εκφράζουν κι ευρωπαίοι αξιωματούχοι,όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«H συνεδρίαση δεν θεωρείται κρίσιμη υπό τη στενή έννοια της λέξης, το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό, ούτε ήταν τις τελευταίες βδομάδες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών, αλλά και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτει η Deutsche Welle και εξηγεί τους δύο λόγους για τους οποίους, όμως, θεωρείται ότι είναι σημαντική: «Ο πρώτος είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γιατί εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, θα αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αλλά και μια αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το χρέος, όπου αναμένεται η πρώτη διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο Εurogroup».

Το Bloomberg έφερε στο φως της δημοσιότητας συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, και η οποία αποτελεί στην ουσία προσχέδιο συμπληρωματικού μνημονίου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία σήμερα στα μέτρα των 5,4 δισ. και περάσει από τη Βουλή ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

«Δεν θα υπάρξει "ριμέικ" του ελληνικού δράματος, διότι έχουν γίνει πράγματα, έχει γίνει πολλή δουλειά», διαβεβαίωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV .

Η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων, δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου βοήθειας και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη  δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτοντας παράλληλα ότι την Δευτέρα θα συζητηθεί στο Εurogroup το πως μπορεί να γίνει το χρέος της βιώσιμο.

Βερολίνο: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε την Κυριακή ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο.

Αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην πάγια αυτή θέση του, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος, γερμανοί αναλυτές εκτιμούν, όπως μεταδίδει η Deutsche welle, ότι οι εξελίξεις αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του στο μείζον ζήτημα του χρέους.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που για τη γερμανική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή, το Ταμείο όμως από την πλευρά θέτει ως όρο συμμετοχής του τη διευθέτηση του χρέους, ο γερμανός υπουργός θα πρέπει να βάλει τώρα νερό στο κρασί του και να προβεί σε παραχωρήσεις, μολονότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση.