X

Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών ο Ντομπρόβσκις

«Η Ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τους φόρους έναντι της περαιτέρω περικοπής των δαπανών», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ant1news


Κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών της κυβέρνησης για συνολική απόφαση σχετικά με το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, αναφέρει ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου. 

Προσθέτει ότι τα μέτρα που συζητούνται είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι βιώσιμες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξάλλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο MNI, επεξεργάζεται μια περισσότερο λεπτομερή πρόταση σε ότι αφορά το σκέλος της μακροπρόθεσμης ρύθμισης του χρέους επιχειρώντας να γεφυρώσει τη διαφορά που την χωρίζει με το ΔΝΤ. 

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ιδέα για το εάν το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στην πρόταση για το χρέος. Το βασικό σενάριο ωστόσο προβλέπει να το πείσουμε να συμμετέχει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ντομπρόβσκις. 

Παράλληλα, υποστηρίζει πως ήταν επιλογή της Ελλάδας η επιβολή περισσότερων φόρων, έναντι της περαιτέρω περικοπής των δαπανών.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη παρά η αύξηση των φόρων όμως η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την επιβολή φόρων», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.