X

Δόση 11 δις ετοιμάζει το Eurogroup

Το προσχέδιο της συμφωνίας του αυριανού Eurogroup δημοσιεύει το Bloomberg. Τι αναφέρεται για το χρέος, τι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ant1news

Το προσχέδιο της Κομισιόν για τη συμφωνία του αυριανού Eurogroup δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα φτάσει τα 11 δισ., όπως είχε ήδη διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες.

Με την καταβολή της δόσης, η Ελλάδα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη του 2016.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο σχετικό έγγραφο, που θα πρέπει να «περάσει» από την έγκριση του EuroWorking Group Eurogroup, από τη δόση αυτήν, τα 3, 8 δισ. θα πάει για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες και τα 7 , 2 δισ. θα πάνε απευθείας σε έναν λογαριασμό που θα χρησιμοποιείται για να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Τα 3, 8 δισ., που αφορούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενδέχεται να διατεθούν σε δόσεις ανάλογα με την ικανότητα της χώρας να μειώσει αποτελεσματαικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με το προσχέδιο, είναι η χώρα να πετύχει τους ήδη γνωστούς δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%, 1, 75% και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, καλείται να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3, 5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια, πριν περιοριστούν σταδιακά οι στόχοι, για να φτάσουν το 1, 5% το 2040.

Ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανώ, η χώρα θα διατηρήσει το χρηματοδοτικό μαξιλάρι των 23 από τα 86 δισ. που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  

Το ζήτημα του χρέους

Λόγος γίνεται, στο έγγραφο, και για έναν συνδυασμό κινήσεων για τη διευθέτηση του χρέους. Το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος είναι τα βασικά μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους και σε αυτά προστίθεται η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA), που θα επιτρέψουν, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στην Ελλάδα να αποκτήσει χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, όσο αφορά στις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης, χωρίς να χρειαστεί ονομαστικό κούρεμα του χρέους.

To πολυνομοσχέδιο άνοιξε το δρόμο για το Eurogroup 

Το δρόμο για την εκταμίευση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης των 11 δισ., και τη συζήτηση για το χρέος άνοιξε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίουωστόσο πλήγμα για την κυβέρνηση αποτελεί η παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου.

Η κ. Κατριβάνου διαφοροποίήθηκε από την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή ψηφοφορία και καταψήφισε τα άρθρα για το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον «κόφτη». Στην συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα και την έδρα της αναμένεται να καταλάβει ο Γιώργος Κυρίτσης, ως πρώτος επιλαχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

Από εκεί και πέρα, η δρομολόγηση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς και η προετοιμασία του αυριανού Eurogroup θα γίνουν σήμερα στο EuroWorking Group.

Παράλληλα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και εκεί αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων, ώστε να γίνονται και πάλι δεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρα για φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Αν ληφθεί η απόφαση αυτή, τα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ αναμένεται να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ.

Η εκταμίευση της δόσης και το waiver είναι οι θετικές όψεις της ψήφισης των μέτρων ύψους 5,4 δισ. και του ενεργού κόφτη δαπανών.

 

Στον αντίποδα, το μέτωπο του χρέους παραμένει θολό, ενώ οι κόντρες ΔΝΤ – Γερμανίας, πάνω στο ζήτημα, επιμένουν. Βάσει των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup, είναι πιθανό το σενάριο επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής.  

Οι πληροφορίες θέλουν τις σοβαρές αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποια μέτρα άμεσης εφαρμογής. Ανάμεσα στα εξεταζόμενα μέτρα είναι και αυτό της επαναγοράς του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από τον ESM.

Για να γίνουν πραγματικότητα όλα τα παραπάνω, ψηφίστηκε χθες από την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο για την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1, 8 δισ., τις αλλαγές στα «κόκκινα» δάνεια, τη σύσταση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ενώ για το πάγωμα της ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων αναμένεται πρόταση από το υπουργείο Άμυνας έως το τέλος του 2016.

Δεν αποκλείεται οι τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και αφορούν στην επίσπευση της εφαρμογής του φόρου στην επικοινωνία, την αύξηση του ΦΠΑ στην μπίρα και την άρση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες, να αποτελούν μέρος των ισοδυνάμων για τα ειδικά μισθολόγια.