X

Eurogroup: Συμφωνία επί της αρχής, αλλά κόντρες για το χρέος

Μαραθώνια η συνεδρίαση του Eurogroup. Συμβιβαστική πρόταση του ESM για την επίτευξη συμφωνίας. “Αγκάθια” το χρέος και οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Ant1news

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξει απόψε σε μια συμφωνία έγκρισης επί της αρχής του πακέτου μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της, αλλά φαίνεται πως απέχει πολύ από την ελάφρυνση χρέους για την οποία καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.

Οι υπουργοί αναμένεται κατά συνέπεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό «πράσινο φως», σύμφωνα με τις πηγές του Reuters στις Βρυξέλλες.

«Περιμένω να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, η οποία θα υπόκειται σε κάποια τεχνική αξιολόγηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

Συμβιβαστική πρόταση του ESM

Οι διαβουλεύσεις έχουν εστιάσει σε μία συμβιβαστική πρόταση που έχει καταθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με αυτήν, ο ESM προτίθεται να μετατρέψει τα δικά του δάνεια (ύψους περίπου 50 δισεκ. ευρώ) σε 30ετούς διάρκειας, επιμηκύνοντας έτσι την αποπληρωμή τους κατά 10-20 χρόνια. Παράλληλα, πρότεινε να αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ (28 δις) και των κρατών (40 δις), ούτως ώστε να μπορέσει έτσι να τα επιμηκύνει.

Το μέγεθος της επόμενης δόσης του δανείου δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται από τα 8-9 ως και τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το σημαντικότερο είναι να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε όσον αφορά τη δόση ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο περιθώριο για να ανασάνει. Δεν θέλουμε άλλη μια κρίση ρευστότητας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ.

Η Αθήνα χρειάζεται τη νέα δόση ως τα μέσα Ιουλίου το αργότερο για να αποπληρώσει οφειλές της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στα “χαρακώματα” ΔΝΤ-Γερμανία

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις για τους στόχους των πλεονασμάτων.

Από τη μία, μία ομάδα συντηρητικών Ευρωπαίων, με επικεφαλής τη Γερμανία, επιμένει πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να έχει στόχους για υψηλά πλεονάσματα και μετά το 2018.

Από την άλλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν μπορεί να πιάσει υψηλά πλεονάσματα και τονίζει πως πρέπει να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, συμπληρώνοντας πως είναι αναγκαία μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

 

Το Βερολίνο διατείνεται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του. «Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017», είπε ο Σόιμπλε.