X

“Πράσινο φως” από το Eurogroup για εκταμίευση σε δύο δόσεις των 10,3 δις

Νικητής ο Σόιμπλε στο “μπρα-ντε-φερ” με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς το ζήτημα παραπέμπεται για το 2018.

Ant1news

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξε αργά το βράδυ της Τρίτης σε μία συμφωνία έγκρισης επί της αρχής του πακέτου μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.

Τα 10,3 δισεκ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε δόσεις (το επικρατέστερο σενάριο είναι δύο δόσεις: 7,5 δις τον Ιούνιο και 2,8 δις το φθινόπωρο). Ωστόσο, η επιμονή της Γερμανίας να μην συζητηθεί άμεσα το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρέπεμψε το θέμα στις... καλένδες (μετά το 2018).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήθελε να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του. «Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως από το 2019 δε θα υπάρχει απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα, συμπληρώνοντας ότι ο στόχος του 3,5% θα αναφέρεται μόνο μέχρι το 2018.