X

Reuters: Η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Ant1news

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει ξανά να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (waiver) μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ, με φθηνότερο κόστος σε σύγκριση με τον μηχανισμό ELA.

«Η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver τις επόμενες εβδομάδες. Μπορεί να συμβεί και την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ένα τραπεζίτης στο Reuters την Τετάρτη. To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πρόκειται να συνεδριάσει στις 2 Ιουνίου στη Βιέννη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες στις αρχές του 2015.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα εξοικονομήσουν περίπου 150 εκατ. ευρώ με την επαναφορά του waiver και άλλα 300 εκατ. ευρώ εφόσον τα ελληνικά ομόλογα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», δήλωσε ένας δεύτερος τραπεζίτης.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες στο πρακτορείο Reuters.