X

Ρέγκλινγκ: To Εurogroup εξετάζει επιπλέον ελάφρυνση του χρέους

«Η Ελλάδα εξοικονομεί ετησίως περί τα 8 δισ. ευρώ (περίπου του 4% του ΑΕΠ) από τους επωφελείς όρους δανεισμού από το ευρωσύστημα».

Ant1news


«To Εurogroup εξετάζει επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν και όταν οι όροι του προγράμματος εκπληρωθούν», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών. 

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κλήθηκε να απαντήσει και στο γνωστό ερώτημα των ευρωσκεπτικιστών αν και κατά πόσο από την κρίση ωφελήθηκαν κράτη- μέλη εις βάρος κάποιων άλλων.  

Απαντώντας δήλωσε ότι «με τα φτηνά δάνεια του ESM, η Ελλάδα έχει σήμερα χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους από την Γαλλία, το Βέλγιο και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της περιόδου χάριτος».

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι η Ελλάδα δέχθηκε «πρωτοφανή αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη – μέλη» εξηγώντας πως “η Αθήνα εξοικονομεί ετησίως περί τα 8 δισ. ευρώ (περίπου του 4% του ΑΕΠ) από τους επωφελείς όρους δανεισμού από το ευρωσύστημα”. 

Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει λάβει από τους εταίρους πάνω από 200 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλό κόστος, γεγονός που πρόκειται για μεγάλη βοήθεια. 

Επιπλέον δήλωσε πως οι μισθοί στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν από το 2001 ως το 2009 , σε τεράστια αναντιστοιχία με την πτώση στην παραγωγικότητα και κατά συνέπεια η προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη.