X

“Πράσινο φως” από το EWG για την δόση των 7,5 δισ. ευρώ

Το EuroWorking Group άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 7, 5 δισ. ευρώ. Πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα.

Ant1news


Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των τεσσάρων θεσμών ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ . 

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας του EWG στο Ελσίνκι της Φινλανδίας με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από τον Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκης. 

Πλέον, ξεκινά η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών της ΕΕ ώστε την ερχόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης. 

Η συμφωνία συνοδεύεται από  την έγκριση των κειμένων που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής: το συμπληρωμένο μνημόνιο με τα μέτρα έως και το 2018, τον "κοφτη" δαπανών και τις άλλες ρήτρες της συμφωνίας αλλά και το τεχνικό μνημόνιο που συνοδεύει τη συμφωνία με τους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Αθήνα, μαζί με την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) και τις επιστολές των θεσμών. 

Τα κείμενα, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, θα προωθηθούν προς έγκριση σε τουλάχιστον 5  κοινοβούλια κρατών-μελών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων το γερμανικό, το φινλανδικό, το αυστριακό και το ολλανδικό. 

Στη συνέχεια, θα καταλήξουν στο τραπέζι του Eurogroup της 16 Ιουνίου για την τελική πολιτική έγκριση. Τη αποδέσμευση της υποδόσης θα εγκρίνει το ΔΣ του ESM που συνεδριάζει, επίσης, στις 16  Ιουνίου.

Χωρίς κάποια επιπλέον επιπλοκή, τα 7,5 δισ. θα βρίσκονται στα ελληνικά ταμεία πριν από τις 23 Ιουνίου. Μία μέρα νωρίτερα, στις 22, συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, που θέτει τις ίδιες προϋποθέσεις – εκπλήρωση του συνόλου των προαπαιτούμενων – για την άρση του waiver, δηλαδή την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή φθηνότερης ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εκτιμάται από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών ότι θα επιτευχθεί στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ όπως ο ίδιος σημείωσε σε συνέντευξή του με αυτά τα δεδομένα, φεύγει από «το τραπέζι» το grexit κι ανοίγει ο δρόμος για την άρση των capital controls