X

Ρέγκλινγκ: Φέτος το πρώτο βήμα για την ελάφρυνση χρέους

Τι λέει για το ζήτημα της ελάφρυνσης  του χρέους. Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα, αναφέρει. Η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ant1news

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη παρέμβαση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕSΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η παρέμβαση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και με βάση την εντολή που έχει λάβει ο ESM από το Eurogroup και τα οποία στοχεύουν σε μείωση του επιτοκιακού ρίσκου, σε επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και γενικότερα σε εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών για την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Αθήνα θα συνεχίσει σθεναρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM φέτος.

Όσο αναφορά τη κόντρα των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως «ορισμένες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΕSΜ, έγκειται στο γεγονός ότι εμείς είμαστε ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΕSΜ μοιράζεται αυτή την άποψη των Ευρωπαϊκών θεσμών και θα γνωρίζουμε καλύτερα μέχρι το τέλος του έτους εάν αυτό είναι σωστό ή όχι».

Ακόμη ερωτηθείς για το πότε θα γίνει ορατός ο αντίκτυπος των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία, υπενθύμισε τις προβλέψεις των θεσμών για ισχυρή ανάπτυξη το 2017 και το 2018 ενώ επισημαίνει ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν και θετικές εκπλήξεις. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, η οικονομία θα γίνει πιο αποτελεσματική, περισσότερο παραγωγική και αυτό θα βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προοπτικές στην αγορά εργασίας, επεσήμανε.

Ο επικεφαλής του ESM μίλησε ακόμη για τη συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως  «αν και ίσως να μην είναι όλοι οι υπουργοί το ίδιο δεσμευμένοι. Η έννοια της ιδιοκτησίας είναι πολύ σημαντική».

Μιλώντας για το πλεόνασμα, τόνισε ότι από πλευράς ESM δεν θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει ο στόχος του 3,5%. «Η συμφωνία λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φθάσει στο 3,5% το 2018 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει επίσης και κάποιο χρονικό διάστημα μετά το 2018. Δεν συμφωνήθηκε ακριβώς για πόσο χρονικό διάστημα, όμως δεν πιστεύω ότι θα είναι μόνο για ένα χρόνο. Ενδεχομένως να μην είναι αυτό που συμφωνήθηκε το περυσινό καλοκαίρι», ανέφερε.

Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα 

«Τα εμπροσθοβαρή μέτρα ήταν αξιοσημείωτα και δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, κάτι που είναι πολύ θετικό. Καταλαβαίνω ότι κάποια από τα μέτρα, που εκκρεμούν, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, είναι δύσκολα και πολύ ευαίσθητα, αλλά έχουν εφαρμοστεί και άλλες ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, όπως αυτή του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος.», τονίζει ο επικεφαλής του ESM.

Τέλος δήλωσε πως δε ότι είναι καλύτερο να μειώνεις τις δαπάνες παρά να αυξάνεις τους φόρους. «Για την οικονομική ανάπτυξη είναι καλύτερο να πετυχαίνεις το στόχο σου για την προσαρμογή του προϋπολογισμού περισσότερο με περικοπές δαπανών, παρά με αυξήσεις φόρων. Η εμπειρία ωστόσο μας λέει ότι βραχυπρόθεσμα είναι πιο εύκολο να αυξήσεις φόρους από το να μειώσεις τις δαπάνες».