X

Επικεφαλής κλιμακίου: να γίνει τον Ιούλιο η δεύτερη αξιολόγηση

Επίσπευση του πακέτου μέτρων κατά δύο μήνες προωθούν οι δανειστές, στον απόηχο του Brexit. Τι λέει κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ant1news

Να γίνει εμπροσθοβαρώς η δεύτερη αξιολόγηση και να μην περιμένουν Ελλάδα και δανειστές ως τον Σεπτέμβριο, ζητά ένας από τους επικεφαλής των κλιμακίων της ευρωπαϊκής πλευράς του κουαρτέτου.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου να μην γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν», ενώ τονίζει ότι «πρόκειται για το πρώτο βήμα στην διαπραγμάτευση που θα κριθεί από 5-6 πεδία παρεμβάσεων προς εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην ενέργεια, στα κόκκινα δάνεια, στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, την νέα Αρχή Εσόδων κλπ.».

Όπως επισημαίνει «η υπομονή θα είναι μικρότερη, καθώς μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα», σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν υπάρχουν συνέπειες στην Ελλάδα, λόγω της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ, το κουαρτέτο «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει για πιθανές προσαρμογές λόγω δημοσιονομικών επιπτώσεων από το Brexit, αν το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι εντός τροχιάς». Εξηγεί δε, ο ίδιος αξιωματούχος, ότι πλέον το βάρος εφαρμογής του Μνημονίου δεν είναι δημοσιονομικό.

«Οι ευρωπαίοι του κουαρτέτου δεν θέλουν μείωση μισθών»

Ο αξιωματούχος με άριστη κι από πρώτο χέρι γνώση των διαπραγματεύσεων, τονίζει ότι όλα πλέον έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των συμφωνημένων.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά, τονίζει ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, όπως κατ΄ επανάληψη και κατηγορηματικά έχει τονιστεί, δεν θέτει θέμα μείωσης μισθών, αλλά ορίζει ως προτεραιότητα την αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας και κυρίως «το κόστος του επιχειρείν την Ελλάδα».

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το θέμα των εργασιακών και των ομαδικών απολύσεων πολιτικά είναι «μια καυτή πατάτα»

Οι 3 άξονες της δεύτερης αξιολόγησης

Ως βασικότερους άξονες για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο κορυφαίος αξιωματούχος και εκπρόσωπος των δανειστών, έθεσε την υλοποίηση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων σε τρεις άξονες: 

  1. την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων,
  2. τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο (Ειδικά Μισθολόγια πχ. ένστολοι, Βαθμολόγιο) και
  3. τις τομές στην Δικαιοσύνη (πχ. νόμος για την χρηματοδότηση των κομμάτων).

Συνολικά, αναφέρουν οι Βρυξέλλες, η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει 43 προαπαιτούμενα και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε η πρώτη δόση που εξαρτάται από αυτήν να εκταμιευθεί τον Νοέμβριο.

 

Ελάχιστα τα νομοθετήματα το Φθινόπωρο. Τα μέτρα έχουν σχέση με την Εφαρμογή !

«Όλα τα μέτρα έχουν σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου, ελάχιστα πρόσθετα νομοθετικά βήματα απαιτούνται» ανέφερε η ίδια πηγή. Και επανέλαβε τα προαπαιτούμενα του μνημονίου (ανεξάρτητη αρχή εσόδων, ενέργεια, νέα πακέτα ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο, κόκκινα δάνεια, κλειστά επαγγέλματα με έμφαση στους μηχανικούς κλπ).

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων επίσης έγινε λόγος για έρευνα των δυνατοτήτων αξιοποίησης ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του ευρύτερου δημοσίου. Αλλά, επισημάνθηκε ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Δεκτό πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ αλλά… στο μέλλον

Οι ίδιες κοινοτικές πηγές επισήμαναν ότι «το μνημόνιο είναι σαφές, προβλέπει και μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» για κάποια χρόνια.  

Για το ελληνικό αίτημα περί μικρότερου πλεονάσματος ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει απόφαση» αλλά δέχθηκαν ότι μετά από διαπραγμάτευση μπορεί να αποφασιστεί για το μέλλον ένα πλεόνασμα το οποίο όμως να μην είναι χαμηλότερο από 1,5% του ΑΕΠ.