X

Μοσκοβισί: δεν αλλάζουν οι στόχοι των πλεονασμάτων

Σκληρή γραμμή, αλλά και αισιοδοξία από τον Επίτροπο, που τονίζει ότι «τώρα είναι η ώρα των επενδύσεων και της ανάπτυξης για την Ελλάδα».

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Την βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα «θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις», εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, συνομιλώντας την Τρίτη με Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Κόβοντας κάθε συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, την οποία έχει ανοίξει στον δημόσιο διάλογο η Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε μεν ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξανακερδίζει εμπιστοσύνη. Χτίζουμε κομμάτι την εμπιστοσύνη», σημείωσε όμως ότι «δεν είναι όλα καλά. Μένουν πολλά να γίνουν» και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι «δεν θέλει κανείς να αλλάξει το πρόγραμμα. Ο στόχος για πλεόνασμα μπορεί και πρέπει να τηρηθεί. Άλλωστε υπάρχει και ο σχετικός μηχανισμός, αλλά ας μην το ανοίξουμε αυτό».

«Η Ελλάδα προσπάθησε και εμείς προσπαθήσαμε γα την Ελλάδα. Είμαστε σταθεροί στην ενότητα. Εξήντα Eurogroup έγιναν για την Ελλάδα, πέντε επισκέψεις έχω κάνει στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι η ζωή με την Ελλάδα θα είναι καλύτερη», εξομολογήθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών.

Ρίχνοντας τους τόνους για την δεύτερη αξιολόγηση, μόλις μία ημέρα μετά την προτροπή επικεφαλής κλιμακίου από το ευρωπαϊκό σκέλος του κουαρτέτου να γίνει τον Ιούλιο αντί του Σεπτεμβρίου, τόνισε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη ότι η χώρα θα γυρίσει σε ανάπτυξη φέτος και κυρίως το χρόνου. Σαφώς υπάρχει μια πρόκληση με την επόμενη αξιολόγηση, αλλά όχι τόσο όσο η προηγούμενη».

 

"Εμείς ξέρουμε καλύτερα για την Ελλάδα"

Αφήνοντας έμμεσα «καρφιά» για το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «ο Πρόεδρος Γιούνκερ κι εγώ ποτέ δε θελήσαμε το Grexit, παλέψαμε για τη λύση, για να έχουν οι πολίτες μια καλύτερη ζωή. Είμαστε σε καλύτερη θέση από όλους τους θεσμούς, να στηρίζουμε και να συμβουλεύουμε το τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Είμαστε χαρούμενοι με τη συνεργασία μας με τον ΔΝΤ. Έχουμε πολλές προκλήσεις, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο. Τον Ιούλιο θα έλθω στην Ελλάδα για συζητήσεις. θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα είναι η ώρα για επενδύσεις για ανάπτυξης».

Για το Brexit

Αναφορικά με το Brexit, o Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε «ξαφνιασμένος», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Δεν είναι εύκολο το διαζύγιο. Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η αβεβαιότητα. Πρέπει να «ξανακαλύψουμε» την Ένωση».

«Θα υπάρξει μια δύσκολη πολιτική διαδικασία για το νέο μείγμα πολιτικής. Έχουμε έλλειψη αποτελεσμάτων. Οι πολίτες δε βλέπουν κάτι απλό. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι χαμένοι, Πρέπει να χτίσουμε μια κατάσταση επωφελή για όλους», είπε κ. Μοσχοβισί.