X

Ντράγκι: Κοινή νομισματική πολιτική για όλες τις Κεντρικές Τράπεζες

Χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο για το brexit ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε κοινή νομισματική πολιτική από όλες τις τράπεζες.

Ant1news

Χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο για την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε σήμερα στην ανάγκη ευθυγράμμισης των νομισματικών πολιτικών, των κεντρικών τραπεζών, ώστε να μετριαστούν τα αποσταθεροποιητικά ντόμινο μεταξύ οικονομιών.

«Η νομισματική πολιτική έχει δημιουργήσει αποσταθεροποιητικά ντόμινο, ιδίως όταν οι επιχειρηματικοί κύκλοι δεν είναι συντονισμένοι», είπε σε κεντρικό φόρουμ στην Πορτογαλία ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φέρνοντας ως παραδείγματα τη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος και τις απότομες αλλαγές στις κεφαλαιακές ροές.

«Μπορεί να μην χρειαζόμαστε επίσημο συντονισμό των πολιτικών μας. Όμως μπορούμε να επωφεληθούμε από μια ευθυγράμμιση. Αυτό που εννοώ με την ευθυγράμμιση είναι μια κοινή διάγνωση της ρίζας των προβλημάτων που μας επηρεάζουν όλους. Και μια κοινή δέσμευση να βασίσουμε τις εγχώριες πολιτικές μας σε αυτή τη διάγνωση», υπογράμμισε.

Ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι άσκησης πολιτικής θα πρέπει να έχουν επαρκή εργαλεία για να πετυχαίνουν τους στόχους τους και όταν τα έχουν, πρέπει να τα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «δείξαμε με τα μη συμβατικά εργαλεία, ότι είναι δυνατόν να καλλιεργούνται φιλόξενες χρηματοοικονομικές συνθήκες ακόμη και με χαμηλά επιτόκια».