X

Να ακυρωθούν τα πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία προτείνει η Κομισιόν

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων έκρινε ότι δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η εύθραυστη ανάκαμψη στις δύο χώρες της Ιβηρικής.

Ant1news


Την ακύρωση της επιβολής προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία για τη μη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, πρότεινε, την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση ελήφθη από το Κολέγιο των Επιτρόπων μετά τις επιστολές Ισπανίας και Πορτογαλίας με τις οποίες ζητούσαν την επιείκεια της Κομισιόν.

Όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις ενστάσεις των δύο κρατών, αλλά και την οικονομική συγκυρία, και έκρινε πως δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η εύθραυστη ανάκαμψη στις δύο χώρες. Ως εκ τούτου, έδωσε προθεσμία ενός έτους στη Λισαβόνα και δύο στην Μαδρίτη για να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές.

Η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ τον Σεπτέμβριο, μετά από διαβούλευση με το Ευρωκοινοβούλιο, θα αποφασιστεί εάν θα ανασταλεί η παροχή κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν κοινοποιήθηκε και στην, προεδρεύουσα της ΕΕ, Σλοβακία όπως ενημέρωσε, μέσω του Twitter,  ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ. Παράλληλα, προανήγγειλε πως οι απαιτούμενες διαδικασίες θα ξεκινήσουν «εν ευθέτω χρόνο».