X

Ο “ιός” της Deutsche Bank κλυδωνίζει τις αγορές

Παρέμβαση Ντάισελμπλουμ για τη γερμανική τράπεζα. Αξιοσημείωτη αντοχή δείχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ant1news

 

Στα χαμηλά οκτώ εβδομάδων κατρακυλούν οι ευρωπαϊκές αγορές ενώ το ευρώ βουτά σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου και το "επενδυτικό καταφύγιο" του χρυσού σημειώνει ράλι, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την σταθερότητα και το "αύριο" της Deutsche Bank, στέλνοντας σύσσωμο τον τραπεζικό κλάδο σε ισχυρό sell-off και κοκκινίζοντας όλα τα  ευρωπαϊκά ταμπλό.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε έως και 9% πέφτοντας για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από τα 10 ευρώ, ενώ χθες η πτώση της στην Wall Street ξεπέρασε το 6%. Το δημοσίευμα του Bloomberg ότι 10 hedge funds που εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της Deutsche Bank όπως το Izzy Englander, το Millennium Partners και το Rokos Capital Management, απέσυραν τις θέσεις τους από την τράπεζα, στέλνοντας το σαφές μήνυμα στην αγορά ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν θέλουν πια να έχουν καμία σχέση με τον γερμανικό κολοσσό.

Το sell-off παρασύρει ολόκληρο των ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με την Commerzbank - η οποία είναι επίσης αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα - να πρωταγωνιστεί υποχωρώντας κοντά στο 7%, ενώ η πτώση σε Unicredit, Banco Popular, Santader, Societe Generale, BBVA, Credit Suisse, BNP Paribas, UBS, Barclays και Credit Agircole, να ξεπερνά το 3%, με τις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν επίσης στην διεθνή καταιγίδα υποχωρώντας κοντά στο 3%, στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά στη συνέχεια ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έδειξε μεγάλες αντοχές και περιόρισε τις απώλειες του μια ώρα πριν από το κλείσιμο στο 1,50%.

Άλλωστε οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι πέρα του λογικού αντίκτυπου που μπορεί να υπάρχει στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και ο οποίος όπως προαναφέρθηκε είναι ελεγχόμενος, η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα πέραν κάποιων προβλημάτων που μπορεί να φέρει στις εξαγωγές η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Παρέμβαση για το ζήτημα της Deutsche Bank πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup  και υπουργός Οικονομικός της Ολλανδίας, Γερούν Ντέισελμπλουμ, στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου της ολλανδικής κυβέρνησης.

«Η γερμανική τράπεζα πρέπει να διασωθεί μόνη της, χωρίς τη βοήθεια του γερμανικού κράτους» ανέφερε ενδεικτικά.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η γερμανική τράπεζα προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές. "Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας έχουν μια πλήρη επίγνωση της σταθερής χρηματοπιστωτικής μας θέσης, του τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος, της νομικής διαδικασίας στις ΗΠΑ και της προόδου που σημειώνουμε με την στρατηγική μας", τόνισε.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της DB, John Cryan, προσπάθησε να καθησυχάσει τους υπαλλήλους της τράπεζας με εσωτερικό memo σημειώνοντας πως "υπάρχουν δυνάμεις τώρα στην αγορά που θέλουν να εξασθενίσουν την εμπιστοσύνη σε εμάς".