X

Μοσκοβισί: άλλοι υπουργοί “τρέχουν” τις μεταρρυθμίσεις και άλλοι τις “φρενάρουν”

“Τελεσίγραφο” από τον επίτροπο Μοσκοβισί στην κυβέρνηση να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση τον Νοέμβριο.

Ant1news


Να τελειώσει τον Νοέμβριο η δεύτερη αξιολόγηση, ξεκινώντας την εφαρμογή των παρεμβάσεων που περιέχει από τον Οκτώβριο, ζήτησε από την Αθήνα ο επίτροπος Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.   

Παράλληλα έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, αλλά  άσκησε και κριτική σε υπουργεία/υπουργούς που δεν αποδίδουν. 

Απηύθυνε έκκληση να κλείσουν τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ έως τη Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup. Κάλεσε, όμως, τα κράτη – μέλη μέσα από το Eurogroup να υλοποιήσουν τη συμφωνία για το χρέος όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. 

Ως προς την πρώτη αξιολόγηση ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συμπληρωθεί το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. 

Η δεύτερη αξιολόγηση 

 “Το διακύβευμα θα είναι να έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση μέσα σε έναν εύλογο χρόνο” επεσήμανε. “Το λέω αυτό στον κ. Τσίπρα, στον κ. Τσακαλώτο”, είπε και εξήγησε ότι εύλογος χρόνος “είναι ο Νοέμβριος”. 

Η επιτυχία της δεύτερης αξιολόγησης είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί και κατέστησε σαφές πως ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνουν διάφορα πράγματα και να τελειώσουν διάφορα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους. 

"Πρέπει η αξιολόγηση να τελειώσει σύντομα, αλλά πολλές φορές ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες" είπε ο Επίτροπος και εξήγησε ότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον νέο προϋπολογισμό, τις παρεμβάσεις στην επιχειρηματικότητα, το υπερταμείο και σε άλλα πεδία. 

Πίεση σε υπουργούς αλλά και στο Eurogroup 

 “Η Eπιτροπή ήταν πάντα υπέρ της Ελλάδος. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι είμαστε δοτικοί ή επιεικείς” ανέφερε και διεμήνυσε ότι “όλα τα υπουργεία θα πρέπει να δεσμευθούν πλήρως για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για να υπάρξει επιτυχία”. 

“Υπάρχουν πολλά υπουργεία που προχωρούν πολύ γρήγορα ενώ ορισμένα άλλα δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα”, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί . 

Από την άλλη, όπως είπε, ήρθε η στιγμή η ευρωπαϊκή πλευρά να μην είναι απαιτητική μόνο με την Ελλάδα αλλά και το Eurogroup να αναλάβει τις ευθύνες του με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα μπορούν να έρθουν – είπε – όταν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. 

Επίσης θα πρέπει να στραφεί το μνημόνιο πολύ περισσότερο προς την οικονομική μεγέθυνση και την ανάπτυξη και θα πρέπει να συμπληρωθεί με διάφορα μέτρα, ανέφερε ο Επίτροπος. Θα πρέπει να υπάρξει ο μηχανισμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είπε και αναφέρθηκε στην τεχνική βοήθεια που παράσχει η Επιτροπή. 

“Προχωρούμε, έχουμε υπερνικήσει τις μεγάλες δυσκολίες και η εργασία πρέπει να συνεχιστεί να προχωρήσει. Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ούτως ώστε αυτή η υπόθεση να γίνει ένα success story” κατέληξε ο κοινοτικός επίτροπος.