X

Eurogroup: καθυστερημένη και σε δόσεις η υποδόση

Τα μηνύματα της χθεσινής συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Τι θα κρίνει την εκταμίευση του 1,8 δισ. που προορίζεται για τα ληξιπρόθεσμα.

Ant1news

Η αναγνώριση επήλθε από το Eurogroup, η καθυστέρηση έθεσε εμπόδια στην εκταμίευση του συνόλου της υποδόσης των 2, 8 δισ.  για το τέλος του μήνα.

Οι Υπουργοί της Ευρωζώνης αναγνώρισαν ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα, συνεπώς και μπορεί να εκταμιευτεί το 1,1 δισ., το οποίο προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Όμως, τα υπόλοιπα 1, 7 δισ., που προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες δεν εγκρίθηκαν και αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευσή τους στην τακτική συνάντηση του EuroWorking Group στις 24- 25 Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα προέκυψε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όπως ορίζει η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για την εκταμίευση επόμενης δόσης που αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η προηγούμενη δόση (το 1, 8 δισ. που εκταμιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο) να έχει απορροφηθεί. Δηλαδή, τα χρήματα που προορίζονταν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων να έχουν απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα.  

Τα στοιχεία αυτά όμως, δεν ήταν διαθέσιμα στο χθεσινό Eurogroup, γι’αυτό και δεν μπορούσε να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση του συνόλου της υποδόσης. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχου, η Αθήνα προσπαθούσε μέχρι το Σάββατο το βράδυ και σε συνεργασία με την Κομισιόν, να βρει τα απαραίτητα στοιχεία, κάτι που όμως δεν ήταν εφικτό.

Θετικό το πολιτικό κλίμα

Το πολιτικό κλίμα ήταν γενικά θετικό, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ωστόσο προέκυψαν θέματα τεχνικής φύσης, πάνω στα οποία υπήρξε σκλήρυνση της στάσης των δανειστών ως προς την τήρηση των κανόνων κατά γράμμα. Συνήθης «ύποπτος» υπήρξε για ακόμα μία φορά η γερμανική πλευρά, η οποία ζήτησε να υπάρξουν διευκρινίσεις σε αρκετά σημεία των προαπαιτούμενων, εμμένοντας σε παρατηρήσεις για καθυστερήσεις.

 

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το κώλυμα ήταν τεχνικής φύσης, αφού χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ελεγχθούν κατά πόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Σεπτεμβρίου έχουν δοθεί στους ιδιώτες που αντιστοιχούσαν. Όπως τόνισε ο ίδιος, όμως, η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε «καλό κλίμα» και η απόφαση ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα λήφθηκε ομόφωνα.

Από την πλευρά του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί σημειώθηκε ότι, «η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο» και όλα τα προαπαιτούμενα είναι επί της αρχής ολοκληρωμένα, παρά τις ορισμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε μια σειρά θεμάτων, όπως στις διοικήσεις των τραπεζών ή στη διοίκηση του υπερταμείου.

Σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε σαφώς ότι, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα επεξεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενώ τα υπόλοιπα μέτρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που θα κρίνουν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα αποφασιστούν μόνο στο τέλος του προγράμματος και μόνο αν κριθούν αναγκαία.