X

Ντράγκι: θα εξετάσουμε ανεξάρτητα το ελληνικό χρέος

«Πρόωρο να συζητήσουμε την αγορά ομολόγων.  Δεν έγινε συζήτηση για επέκταση του QE, αλλά μπορεί να αποφασιστεί το Δεκέμβριο».

Ant1news


Την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει «ανεξάρτητα» σε αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου

 «Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζονται. Έχουμε εκφράσει ανησυχίες και πρέπει να ληφθούν μέτρα», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ . «Όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε ανεξάρτητα το θέμα της βιωσιμότητας. Έως τότε είναι πρόωρο να συζητήσουμε τις αγορές ομολόγων», συμπλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Θα παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE), πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως οι μηνιαίες αγορές των 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν έως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε την Πέμπτη επέκταση του QE και αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για περιστολή των μηνιαίων ρυθμών αγορών (tapering).

«Κάποιες φορές είναι σημαντικό να λέμε τι δεν συζητήσαμε. Και δεν συζητήσαμε το tapering ή τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγορών των στοιχείων ενεργητικού» ανέφερε. Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια απότομη διακοπή του προγράμματος.

Σημείωσε επίσης πως το Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τι θα κάνει τους επόμενους μήνες.

Επανέλαβε πως η ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.

Τόνισε πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει την ίδια ποσότητα νομισματικής στήριξης και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως επισήμανε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επωφεληθεί το Δεκέμβριο από τις νέες οικονομικές προβλέψεις του τεχνικού προσωπικού της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες θα φτάνουν ως το 2019.

Παράλληλα, κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως ακόμα δεν υπάρχουν σημάδια για πειστική ανοδική τροχιά του πληθωρισμού. Εκτίμησε, πάντως, πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω αλλαγών στις τιμές τις ενέργειες.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων».

Αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι οι μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και ακόμη περισσότερο, εάν χρειαστεί, έως ότου ο πληθωρισμός προσεγγίσει τα επίπεδα-στόχους που θέτει η τράπεζα.