X

Τα βλέμματα στο EuroWorking Group για την υποδόση

Αναμένεται η έγκριση της εκταμιεύσης του συνόλου των 2,8 δισ. το 1,7 εκ των οποίων προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ant1news

Σήμερα συνεδριάζει τo EuroWorking Group, για την έγκριση της εκταμίευση της υποδόσης συνολικού ύψους 2,8 δισ. , με την τελική απόφαση να λαμβάνεται αύριο, Τρίτη, από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η καθυστέρηση μέρους της υποδόσης των 2,8 δισ. προέκυψε στο προηγούμενο Eurogroup, στις αρχές Οκτώβρη, όταν παρά την αναγνώριση εκ μέρους των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο των 15 προαπαιτούμενων, κάτι που εξασφάλισε το 1,1 από τα 2,8 δισ., το οποίο προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν εγκρίθηκε η εκταμίευση του υπόλοιπου 1,7 δισ. που προοριζόταν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Ο λόγος που δεν εγκρίθηκε ήταν γιατί η ελληνική πλευρά δεν είχε προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία για αυτά.

Όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup του προηγούμενου Μαΐου, για να εκταμιευτεί το 1,7 δισ., που αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να έχει απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα η προηγούμενη δόση, αυτή του 1,8 δισ. που είχε εκταμιευτεί τον περασμένο Ιούνιο.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που υπολείπονταν από ελληνικής πλευράς, στάλθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεπώς και δεν αναμένεται να υπάρξει άλλο κώλυμα.

Με την εκταμίευση του συνόλου της υποδόσης θα κλείσει και επισήμως η πρώτη αξιολόγηση.