X

“Πάγο” βάζει ο Σόιμπλε στις προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους

Δεν εγκαταλείπει τη σκληρή στάση του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. "Η αξιολόγηση θα κλείσει ο κόσμος να χαλάσει" δηλώνει στον ΑΝΤ1 κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ant1news

«Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενη δεκαετία», υποστήριξε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέδριο τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη.

Τονίζοντας την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, τα εργασιακά και τη ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε πως σε περίπτωση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

«Θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, καλώντας εκ νέου την Αθήνα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Νωρίτερα, "απάντηση" στην αδιαλλαξία Σόιμπλε έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, αφού τόνισε ότι η Γερμανία κακώς δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα και αυτό έχει τεράστιες συνέπειες, ενώ κατηγόρησε και το ΔΝΤ ότι ζητά διαρκώς μέτρα.

«Η Γερμανία ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να σφίξει κι άλλο το δημοσιονομικό ζωνάρι, αντί να βοηθά τη χώρα να πάρει κάποια ανάσα με τη βοήθεια της ελάφρυνσης χρέους, κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η αξιολόγηση θα κλείσει “ο κόσμος να χαλάσει”

Σε ένα απίστευτο τροχάδην, με απανωτές συσκέψεις, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να κλείσει την διαπραγμάτευση έως τις 5 Δεκεμβρίου, με τα μηνύματα για επίσπευση να έρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από εξωτερικό.

Κυβερνητικός αξιωματούχος με αποκλειστικές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει και τόνισε ότι οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ σε πολλά θέματα έχει αμβλυνθεί. «Θα κλείσει η αξιολόγηση, «ο κόσμος να χαλάσει», γιατί σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία κινδυνεύει να γυρίσει στο καλοκαίρι του 2015, πράγμα που δεν θα επιτρέψουμε» τονίζει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. 

Παρά τις ισορροπημένες δηλώσεις και του Επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, το «αγκάθι» των εργασιακών παραμένει, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ είναι αδιάλλακτο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Χρειάζεται να κάνεις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα φέρει την ανάπτυξη και αυτό θα ξεκλειδώσει τα μέτρα για τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει» τονίζει χαρακτηριστικά ο Τόμας Βίζερ.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί πρόταση πακέτο για τα εργασιακά, τα οποία είναι εμβληματικά για την κυβέρνηση. «Το ΔΝΤ έχει θέσει ξεκάθαρα θέμα αύξησης ορίου ομαδικών απολύσεων» προσθέτουν.

Πάντως, εάν κλείσει η αξιολόγηση τότε σύμφωνα με πληροφορίες δανειστές θα δώσουν πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για ελάφρυνση χρέους ύψους 65 δισ. ευρώ.