X

Θρυαλλίδα εξελίξεων το Eurogroup της Δευτέρας

"Μάχη" Αθήνας–ΔΝΤ για νέα μέτρα 4,2 δις. "Χάσμα" στις θέσεις Κυβέρνησης, Ταμείου και ευρωπαίων για χρέος και β΄ αξιολόγηση. Τι θα ζητήσει η Ελλάδα στα εργασιακά.

Ant1news

Κομβικής σημασίας για την μείωση της απόστασης που χωρίζει Αθήνα και δανειστές θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας. Η Κυβέρνηση ευελπιστεί να αποσπάσει μία «μίνιμουμ» πολιτική συμφωνία κι έναν οδικό χάρτη λίγων εβδομάδων για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος. Την ίδια ώρα πάντως, αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ για πακέτο μέτρων 4,2 δις για την διετία 2019-2020, ενώ ο Πρωθυπουργός βάζει «φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί σεναρίων για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, από το Άμπου Ντάμπι όπου βρίσκεται, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες χώρες που έχουν εκλογές το προσεχές διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές είναι η Ελλάδα».

Eurogroup «καταλύτης» για το αν η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει, σε λίγες εβδομάδες, σε συμφωνία-πακέτο για αξιολόγηση και χρέος ή θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, όπως προειδοποίησε κυβερνητικός αξιωματούχος, είναι αυτό της Δευτέρας. Ούτε 48 ώρες πριν από την διεξαγωγή του, παραμένουν χαώδεις διαφορές σε μεγάλα αγκάθια, όπως το χρέος. Το ΔΝΤ λέει ότι απαιτούνται μέτρα και ζητά να αποφασιστούν όλα τώρα. Οι ευρωπαίοι απαντούν ότι δεν μπορεί να προσδιοριστούν άμεσα τυχόν μακροπρόθεσμα μέτρα, σε αντίθεση με την Αθήνα, που σχεδόν ταυτίζεται με την θέση του Ταμείου, προς το οποίο πάντως έριξε βολές ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος θα είναι πρόκριμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή και το χρέος άλλων χωρών. Η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι πρόκριμα για την μελλοντική παρουσία του ή όχι στην Ευρώπη», δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Άλλη διάσταση για το ύψος του χρέους, δίνει ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικών ομολόγων.

«Το ύψος του ελληνικού χρέους είναι το ‘ψέμα του αιώνα’. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους, διότι αυτό ανέρχεται όχι σε 177% αλλά σε 71% του ΑΕΠ, βάσει του χρόνου εξόφλησης του και όχι σε ονομαστική αξία», δήλωσε στο Der Spiegel ο επικεφαλής της Japonica Partners, Πολ Καζαριάν.

 

«Υποχώρηση του ΔΝΤ ή …κάλπες»

Το ΔΝΤ εμμένει ότι για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να αποφασιστούν τώρα, για την διετία 2019-΄20, μέτρα 4,2 δις, όπως η δραστική μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή συντάξεων. Ουδέτερη στάση τηρούν οι ευρωπαίοι, ενώ η Αθήνα απορρίπτει κάθε πιθανότητα λήψης νέων μέτρων. Το Ταμείο πιέζει και για σκληρές μεταρρυθμίσεις, για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση. Η συναίνεση του Ταμείου είναι απαραίτητη λένε οι ευρωπαίοι, ενώ η Ελλάδα θα επιδιώξει στο Eurogroup πολιτική συμφωνία για τα αγκάθια των εργασιακών, των κόκκινων δανείων και των ενεργειακών, ζητώντας πίεση και των ευρωπαίων για να μετάσχει το Ταμείο στο τρέχον πρόγραμμα.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ψηφίσει μια συμφωνία (για το χρέος), η οποία θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα συνοδεύεται από βαριά μέτρα. Ζητάμε εκλογές γιατί πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος για την χώρα», δήλωσε στη Real News ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Την Παρασκευή, η Κυβέρνηση ανακίνησε ξανά σενάρια πολιτικών εξελίξεων, αν το ΔΝΤ επιμείνει σε νέα μέτρα. Το μήνυμα απευθύνεται μόνο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στη Βραδυνή της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, προβλέποντας ότι το 4ο μνημόνιο είναι …καθ΄ οδόν και συμπληρώνει:

«Δεν νομίζω ότι... φοβερίζει κανέναν εκτός Ελλάδος. Μάλλον τους δικούς του φοβερίζει έμμεσα, ώστε να πειστούν ξανά και να ψηφίσουν ξανά τα πολύ χειρότερα από όσα ξόρκιζαν παλιά. Όμως, οι εκλογές δεν γίνονται πάντα από σχέδιο ή από επιλογή... Μπορεί να επισυμβούν και από “ατύχημα” ή από “ανάγκη”».

«Ομαδικά πυρά» κατά Μαξίμου

Η διαπραγματευτική τακτική της Κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της, προκαλούν ομαδικά πυρά των κομμάτων κατά του Μαξίμου.

«Ένα 4ο μνημόνιο είναι ήδη πάνω στο τραπέζι, ανεξάρτητα πως θα κλείσει η αξιολόγηση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα μονιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα, με νέα επίθεση σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, να πάρουμε τη δόση, να μπούμε στο πρόγραμμα Ντράγκι…. Η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα πέσει. Το θέμα είναι να μην απειλήσει αυτή η πτώση την ευρωπαϊκή μας πορεία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης στην Επένδυση.

 

Η πορεία της αξιολόγησης συζητήθηκε και στην συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην ανάγκη για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως την Δευτέρα και αποφάσεις για το χρέος ως το τέλος του έτους.