X

Παράταση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η ΕΚΤ

Ως το Δεκέμβριο του 2017 παρατείνεται το QE. Πόσο μειώνεται το μηνιαίο όριο των αγορών. Αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ant1news

Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το Δεκέμβριο του 2017 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΕΚΤ θα επεκτείνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017, τις αγορές ομολόγων ως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μειώνοντας όμως το μηνιαίο όριο των αγορών στα 60 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι το Μάρτιο του 2017 το μηνιαίο όριο των αγορών ομολόγων θα παραμείνει στα 80 δισ. ευρώ.

Επίσης, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%. 

Μειώνεται κατά 200 εκατ. ευρω ο ELA 

Tην μείωση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 200 εκατ. ευρώ απεφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 50,7 δισ. ευρώ (από 50,9 δισ. ευρώ που ήταν ως σήμερα) μέχρι και την 11η Ιανουαρίου 2017.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος η μετά από αίτημα της μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.