X

Το Euro Working Group θα εξετάσει το “ξεπάγωμα” των μέτρων για το χρέος

Αναμένεται να συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα. “Σημαντική ανησυχία” εκφράζουν οι Θεσμοί για τα μέτρα της Κυβέρνησης. “Πέρασε” από την Βουλή η “13η σύνταξη”.

Ant1news

Tην επόμενη εβδόμαδα αναμένεται να συγκληθεί το EuroWorking Group, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα “ξεπαγώματος” των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με βάση την αξιολόγηση που έστειλαν οι θεσμοί στα κράτη-μέλη, για το κατά πόσο τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση είναι συμβατά με το πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η Κυβέρνηση (έκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους με μηνιαία σύνταξη ως 850 ευρώ και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά), δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αναφέρουν σε μια αρχική έκθεση τους προς το Eurogroup οι Θεσμοί, πλην όμως επισημαίνουν ότι η διαδικασία και τα μέτρα για τις συντάξεις εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες».

 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η πρώτη εκτίμηση των Θεσμών είναι ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες» τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία τους, σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Kυβέρνηση με το Μνημόνιο, και ειδικά όσον αφορά στις συντάξεις.

Οι Θεσμοί αναφέρουν ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

"Πέρασε" απο την Βουλή το έκτακτο βοήθημα

Η προκαταρκτική έκθεση των Θεσμών, που διανεμήθηκε στα μέλη του ESM σήμερα, θα αποτελέσει βάση για τις αποφάσεις του Eurogroup «για το πώς θα προχωρήσουν με τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου».

Το κείμενο διανεμήθηκε στα μέλη του ESM, δηλαδή στα Υπουργεία Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης σχεδόν ταυτόχρονα με την υπερψήφιση στην Βουλή της διάταξης για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, στον απόηχο ιδιαίτερα ισχυρών αναταράξεων.

Τις πυροδότησε πρωτοβουλία του Βερολίνου και η ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ για «προσωρινό πάγωμα» των μέτρων για το χρέος, μία απόφαση για την οποία ο Πρόεδρος του Eurogroup δέχθηκε σκληρή κριτική από Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, που τον κατηγόρησαν για μονομερείς ενέργειες που κάνει εν αγνοίας τους.

Σύμφωνα με την διαδικασία, που ακροθιγώς περιγράφεται στην αρχική έκθεση των Θεσμών, μένει να ληφθούν αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τόσο σε επίπεδο Euro Working Group, όσο κυρίως σε επίπεδο Eurogroup (σημ: η επόμενη τακτική συνεδρίαση του είναι ορισμένη για τις 26 Ιανουαρίου).

 

Όλα αυτά ενώ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου έστειλαν ισχυρά μηνύματα στους δανειστές από το Βερολίνο κι ενώ στην Αθήνα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών για «αγκάθια» της β΄ αξιολόγησης, όπως τα κόκκινα δάνεια, τα ενεργειακά και η αγορά ενέργειας.

Βάσει του επικρατέστερου σεναρίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα ως το βράδυ της Παρασκευής ή το αργότερο το Σάββατο και θα επιστρέψουν μέσα στον Ιανουάριο για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης.