X

Στο “μικροσκόπιο” του EuroWorkingGroup οι παροχές Τσίπρα

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και οι εκτιμήσεις της Αθήνας για το πόρισμα του EWG. Οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου.

Ant1news

Σήμερα ή αύριο, πιθανότατα, συνεδριάζει το Euroworking Group, ώστε να εξετάσει το πακέτο έκτακτων παροχών της Κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών καλούνται να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, ενώ έχει προηγηθεί σειρά αντιδράσεων.

Κορυφαίοι παράγοντες των δανειστών εξέφρασαν τις απόψεις τους τις προηγούμενες μέρες. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι, οι παροχές δεν επηρεάζουν τους στόχους του προγράμματος, θέτουν όμως θέμα αξιοπιστίας της Αθήνας από τους δανειστές της. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις με τη σειρά του, απέδωσε την καθυστέρηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης εν μέρει στην εξαγγελία των έκτακτων παροχών και χαρακτήρισε «ανόητη και άχρηστη» την κίνηση Τσίπρα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συμμερίστηκαν την ανησυχία της Αθήνας και τους σκοπούς της κίνησής της να χορηγήσει το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους και να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τροπολογία η οποία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Την ίδια ώρα, οι παροχές έχουν καλλιεργήσει νέο πεδίο μάχης Κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και κυρίως Μαξίμου – Νέας Δημοκρατίας.

Στόχος της Αθήνας είναι να αποδειχθεί ότι το κόστος του 0,4% του ΑΕΠ ή των περίπου 700 εκατ. ευρώ από το έκτακτο επίδομα προς τους συνταξιούχους και η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά δεν επηρεάζει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Στόχος είναι να υπάρξει πλεόνασμα του 0,5 % του ΑΕΠ, δεδομένης της πολύ καλής πορείας των εσόδων, ενώ το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορεί, συμπεριλαμβανομένων των παροχών, το πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του EWG. Εκτός αυτών, οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως τις επόμενες μέρες, ενώ οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αν υπάρχει λόγος, μετά τις 10 Ιανουαρίου 2017.

Επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι η 26η Ιανουαρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το 2017.