X

Δεν αποφάσισε “ξεπάγωμα” των μέτρων για το χρέος το EWG

Τι ζητά το Euroworking Group προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αισιοδοξία στην Αθήνα για λύση μέσα στο προσεχές 48ωρο. Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Ant1news


«Δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συναίνεση για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αύριο θα ληφθεί απόφαση. Μέσα στο EuroWorking Group τα κράτη-μέλη συζήτησαν εποικοδομητικά για τις επιπλοκές που δημιουργήθηκαν από τα μέτρα των κοινωνικών παροχών», ξεκαθάρισε ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του κρίσιμου EuroWorking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι ζήτησαν έγγραφη διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι η παροχή στους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και όχι επαναλαμβανόμενη.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο 48ωρο θα φανεί "λευκός καπνός" και θα ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την ίδια ώρα πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, τόνιζαν ότι στην σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group εξετάστηκαν πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ειδικότερα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην τηλεδιάσκεψη του EWG ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως και αύριο, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί μία απόφαση για τα επόμενα βήματα.

 

Το EWG συνεδρίασε βάσει της επικριτικής έκθεσης του ESM για την στάση της Ελλάδας να λάβει μονομερώς αποφάσεις για την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε συνταξιούχους και για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά που πλήττονται απο την προσφυγική κρίση.

Η έκθεση επέκρινε τις διαδικασίες που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές Αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά από τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση». Ταυτοχρόνως υπογράμμιζε πως «το θέμα των παροχών συζητήθηκε με τις ελληνικές αρχές σε συνάντηση στις 13 Δεκεμβρίου, αυτό όμως ήταν ήδη έξι ημέρες μετά τις δημόσιες εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού».

Όπως ανακοινώθηκε, αύριο θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group, με το ίδιο αντικείμενο, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, μόλις μία ημέρα πριν απο την προγραμματισμένη απο την Κυβέρνηση καταβολή του έκτακτου βοηθήματος προς τους συνταξιούχους.

Και η συνεδρίαση της Τετάρτης θα διεξαχθεί, πάντως, στη "σκιά" του νέου αυστηρού μηνύματος Σόιμπλε στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για έκτακτο βοήθημα δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της.

"Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί" σημείωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα Die Zeit. 

Στον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Γιάννης Δραγασάκης. "Η στήριξη της κοινωνίας  συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, απόλυτα συμβατό με τη συμφωνία, καθώς αφορά υπεραπόδοση εσόδων από αυξημένη εισπραξιμότητα ΦΠΑ και πάταξη φοροδιαφυγής - γι' αυτό και η διάθεσή τους έπρεπε να γίνει εντός του 2016», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.