X

Διαβεβαιώσεις από την Αθήνα ζητεί το EWG

Συνεδριάζει εκ νέου το EWG για το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος. Τι ζητήθηκε από το οικονομικό επιτελείο. Κανονικά οι παροχές διαμηνύει ο Τσίπρας.

Ant1news

Χωρίς απόφαση και σε αρνητικό κλίμα συνεδρίασε χθες το EuroWorking Group, με σκοπό να αποφασίσει το «ξεπάγωμα» ή όχι των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Σειρά επιφυλάξεων διατυπώθηκαν από την πλειονότητα των συνέδρων, λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα για τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά. Έτσι, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να δεσμευτεί με γραπτή επιστολή του ότι, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εφαρμοστούν περικοπές εκεί όπου δόθηκαν οι παροχές. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός σε ομιλία του στην Κρήτη διαβεβαίωνε ότι οι παροχές θα χορηγηθούν κανονικά.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, ζήτησε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεν ήταν ωστόσο ο μόνος που είχε επιφυλάξεις έναντι της ελληνικής πλευράς. Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις παροχές της ελληνικής κυβέρνησης, αντιπαραθέτοντας το επιχείρημα ότι στις χώρες τους οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από ό,τι στην Ελλάδα, ενώ ένα επιπλέον επίδομα σε συντάξεις στη χώρα μας είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πολιτικά.

Τονίστηκε επίσης ότι, σε χώρες με καλύτερη δημοσιονομική εικόνα από της Ελλάδας οι οποίες θέλησαν να δώσουν εφάπαξ επιδόματα σε συνταξιούχους, το ποσό ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που εξήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Τη θέση του Βερολίνου απέρριψε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι τα δύο θέματα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Υποστηρικτής του Έλληνα ήταν ο Γάλλος εκπρόσωπος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κληθείς να σχολιάσει τις παροχές της κυβέρνησης, είπε πως η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει αν τα μέλη της δεν ακολουθούν τους κανόνες. «Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM ρωτήθηκαν αν η απόφαση της Αθήνας είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν “όχι”», συμπλήρωσε ακόμη, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, επιχειρώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα, προσπαθώντας να πείσει τα κράτη – μέλη ότι τα μέτρα είναι ανώδυνα για εκείνα, πρότεινε τη συμβιβαστική λύση της επιστολής από πλευράς του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σε αυτή την επιστολή, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δεσμευτεί ότι:

-Το επίδομα στους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα ισχύσει μόνο για το 2017

-Η κυβέρνηση δεσμεύεται για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων

-Σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προϋπολογισμού και ενεργοποίησης του κόφτη, οι περικοπές θα εφαρμοστούν εκεί όπου έγιναν οι παροχές (συνταξιούχοι)

-Στο μέλλον αν υπάρχει υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος, θα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του μνημονίου, με άλλα λόγια, τα ποσά θα διατίθενται για το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα επόμενα βήματα

Η διορία για τη σύνταξη και αποστολή της επιστολής είναι έως σήμερα το απόγευμα. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αντίδραση των υπόλοιπων μελών του EWG, τότε θα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή.

Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε δεν αποκλείεται έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την εφαρμογή ή μη των μέτρων.