X

Πιθανό Eurogroup για την Ελλάδα σήμερα

Πυρετός διεργασιών στο παρασκήνιο, μετά την διακοπή του EWG. Επιστολή δεσμεύσεων απο Τσακαλώτο "μόνο αν χρειαστεί", λέει το ΥΠΟΙΚ. Τα "στηλώνει" ο Σόιμπλε για τα μέτρα διευθέτησης χρέους.

Ant1news

Σε ενδεχόμενο ακόμη και για έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης εντός της ημέρας, προκειμένου να βρεθεί διέξοδο στην εμπλοκή με το κοινωνικό πακέτο Τσίπρα και το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος, οδηγούν οι πιέσεις του Βερολίνου και των δορυφόρων του για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους.

Την πρόθεση να λυθεί το ζήτημα σήμερα εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τις νέες επιφυλάξεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρωινής τηλεδιάσκεψης του EuroworkingGroup.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται να συγκαλέσει εκτάκτως τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα, Τετάρτη. Η διαβούλευση και οι επαφές άλλωστε είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν διακοπεί. 

Χθες το Euro Working Group ζήτησε από την Ελλάδα την ανάληψη ρητών δεσμεύσεων για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του κοινωνικού πακέτου, αλλά κυρίως ότι τυχόν πλεονάσματα στο μέλλον θα διατίθενται για σκοπούς προσυμφωνημένους με το κουαρτέτο.

«Δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συναίνεση για το ‘ξεπάγωμα’ της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Την Τετάρτη θα ληφθεί απόφαση. Μέσα στο EuroWorking Group τα κράτη-μέλη συζήτησαν εποικοδομητικά για τις επιπλοκές που δημιουργήθηκαν από τα μέτρα των κοινωνικών παροχών», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σήμερα, με τους ευρωπαίους δανειστές να ζητούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βάλει την υπογραφή του ότι:

-Το έκτακτο βοήθημα να δοθεί μόνο φέτος

-Η αναστολή αύξησης ΦΠΑ να ισχύσει μόνο για το 2017

-Περικοπές συντάξεων το πρώτο μέτρο του «κόφτη» (αν χαθούν οι στόχοι)

Μελλοντικά, τυχόν υπέρβαση πλεονάσματος, θα διατίθεται για:

-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

-Εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου

Συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιμένουν ότι δεν έχει σταλεί σχετική επιστολή στους δανειστές από τον υπουργό οικονομικών, πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι οι δεσμεύσεις βρίσκονται ήδη υπογεγραμμένες στα χέρια των μελών του EWG.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Κρήτη διαβεβαίωνε ότι τα έκτακτα μέτρα θα υλοποιηθούν, επιτιθέμενος στην πολιτική των δανειστών.

 

«Αυτά, λοιπόν τα χρήματα δεν μας τα χάρισε κανένας. Αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, είναι οι κόποι του, είναι πάνω από τους στόχους του προγράμματος. Εμείς υλοποιούμε κατά γράμμα τη συμφωνία, δεν έχουν κανείς το δικαίωμα να προσπαθεί να μας υποδείξει πως θα διαχειριστούμε τα ποσά που πλεονάζουν και αποτελούν κόπους του ελληνικού λαού. Είναι κόποι του ελληνικού λαού γι αυτό και τα επιστρέφουμε στους πιο αδύναμους του ελληνικού λαού», είπε σχετικά ο Πρωθυπουργός.

Χθες βράδυ, το οικονομικό επιτελείο εμφανιζόταν σίγουρο ότι σήμερα θα υπάρξουν θετικές αποφάσεις για «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος, για τα οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητά να εφαρμοστούν μόνο αφού κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

«Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ως και  την Τετάρτη, οπότε και θα ληφθεί μία απόφαση για τα επόμενα βήματα», σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Με τις ελληνικές θέσεις συντάσσεται η Γαλλία, ενώ στο πλευρό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκαν χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.