X

Μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους και ΔΝΤ για να “ξεκολλήσει” η διαπραγμάτευση

Απο το Παρίσι ξεκινούν τα ραντεβού Τσακαλώτου. Ο “κομβικός” ρόλος του Χουλιαράκη και η “γέφυρα” Παπαδημητρίου με την ΕΚΤ.

Ant1news

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται για ακόμη μια φορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει σειρά επαφών στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης εν όψει του EuroWorking Group  της 12ης Ιανουαρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί το απόγευμα της Τετάρτης (18:00) με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, και εν συνεχεία θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου το μεσημέρι της Πέμπτης (14:00) θα δει τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχω νέα αναφορικά με την αξιολόγηση εκτός από το να επιβεβαιώσω ότι ο Πιέρ Μοσκοβίσι θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών. «Αν υπήρχε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο θα το είχα πει», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, πρόκειται να έχει επαφές με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ΗΠΑ.

Με στόχο να υπάρξει ταυτόχρονη “πίεση” της Αθήνας σε όλο το φάσμα των δανειστών, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, θα επιδιώξει συνάντηση με τον Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Στο Μαξίμου αποφεύγουν να μιλούν για ημερομηνίες, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα να μην είναι το Eurogroup στις 26 του μήνα εκείνο που επισφραγίσει το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι ακόμη και μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να υπάρξει προσέγγιση που θα οδηγήσει σε πολιτική συμφωνία.

Η Κυβέρνηση επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ΣΚΑΪ. «Δεν υπάρχουν εκλογές στην ατζέντα. Το σενάριο που δουλεύουμε είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το α΄τρίμηνο του 2017 (…) για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση το EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εάν σημειωθεί πρόοδος οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα εγκαίρως για να παρουσιάσουν την έκθεσή τους στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.