X

Επίτροπος Ενέργειας: να ιδιωτικοποιηθεί το 66% του ΔΕΣΦΑ

Πιέζει η Κομισιόν για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.  Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, σχολίασε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ant1news


«Η Κομισιόν συνεχίζει να θεωρεί ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί στις καλύτερες δυνατές συνθήκες», τόνισε από την Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Όπως είπε ο επίτροπος, η Κομισιόν θα διευκολύνει την εφαρμογή όποιας απόφασης λάβει η κυβέρνηση, και επανέλαβε την ανάγκη ο διαχειριστής να καλύπτει τις προδιαγραφές που θέτει η κοινοτική νομοθεσία.

Ο υπουργός Ενέργειας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ύστερα και από συνεννόηση με τους εταίρους. Ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε ότι οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ είναι δεδομένοι και θα επιτευχθούν με την επιχείρηση ισχυρή.

"Τα ενεργειακά δεν θα εμποδίσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης"  

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Σταθάκης είπε ότι τόσο για τον ΔΕΣΦΑ όσο και για τα θέματα που αφορούν στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης. «Δεν θεωρώ ότι τα ενεργειακά θέματα θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι. Η μετάβαση περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. Είναι πρόωρο να συζητούμε ότι δεν δουλεύει το σύστημα καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί στο 87%, υπάρχει εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, κάτι που είναι εμφανές καθώς πέφτουν οι τιμές, και θεωρούμε ότι ο στόχος για το 2017 και το 2018 θα επιτευχθεί».

Ο υπουργός απέρριψε επίσης ως υπερβολικές τις καταστροφολογικές προβλέψεις για κατάρρευση της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η Επιχείρηση θα παραμείνει ασφαλής και ισχυρός παίκτης καθώς και ότι, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η χρηματοδότηση και η χρηματοπιστωτική θέση της επιχείρησης είναι ασφαλείς.

Τις δυσκολίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και σε άλλες χώρες επεσήμανε και ο επίτροπος Ενέργειας ,σημειώνοντας  πως είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών ένα ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα. «Μου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στο μέλλον θα υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός», τόνισε ο Κανιέτε ς και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι στόχοι θα επιτευχθούν. Παράλληλα, αποσύνδεσε την υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, που αποτελεί υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Κανιέτε ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, κάτι που, όπως είπε, δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση.

Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα και για την ελληνική κυβέρνηση, όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει εξάλλου η πρωτοβουλία για την ενέργεια στα νησιά που ανήγγειλε ο επίτροπος, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται σχετικό φόρουμ στην Κρήτη. «Πρέπει από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στα νησιά, να φύγουμε από τα πιλοτικά προγράμματα και να προχωρήσουμε στην επόμενη περίοδο πολύ πιο φιλόδοξα σχέδια για την προσαρμογή του συνόλου του νησιωτικού συμπλέγματος σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με διασυνδέσεις και εγκαταστάσεις αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Συνάντηση Τσίπρα - Κανιέτε

 
Ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας συναντήθηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση, αναγνωρίστηκε ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Συζητήθηκε η εκμετάλλευση και ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων της χώρας, με προεξάρχουσα τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, με επενδύσεις και ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών. Σε αυτή την κατεύθυνση εκφράστηκε η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.