X

Τελεσίγραφο στην Αθήνα για νέα μέτρα και συμμετοχή του ΔΝΤ

"Μπαράζ" τελεσιγράφων από τους Ευρωπαίους που θέλουν πάση θυσία συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα θέλει η Αθήνα.

Ant1news

Συνεχίζονται και εντείνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε επανήλθε «δριμύτερος», χθες από το Νταβός, τονίζοντας ότι χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου θα διακοπεί η παροχή βοήθειας προς την Αθήνα, μιας και όπως λέει, θα πρέπει να αναζητηθεί νέο πρόγραμμα βοήθειας, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή. Να σημειωθεί ωστόσο ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς την οικονομική στήριξη του ΔΝΤ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, λίγο μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, τόνισε ότι, «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Το μπαράζ δηλώσεων από τον Σόιμπλε και συνολικότερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, παίρνει μορφή τελεσιγράφου λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Νέα σκληρά μέτρα και ό,τι άλλο ζητήσει το ΔΝΤ απαιτούνται από την Ελλάδα ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Η εναλλακτική που προβάλλεται είναι η διακοπή της χρηματοδότησης από τους δανειστές.

Την ίδια ώρα ξεσπά νέα κόντρα μεταξύ του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών και του Κεντρικού Τραπεζίτη για την Ελλάδα. Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει κανένα χρέος που να μην είναι βιώσιμο και κάλεσε τους δανειστές της χώρας μας και κυρίως το Βερολίνο, να αποφασίσουν μέτρα για τη διευθέτησή του.

Ο ESM συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου και στο επίκεντρο θα βρεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Σε δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών στον ΑΝΤ1, σημειώθηκε ότι η Αθήνα επιδιώκει πάση θυσία συμφωνία, το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο ακόμη και για πολιτική συμφωνία.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Πολ Τόμσεν ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από 21 χρόνια, για να προκαλέσει την αιχμηρή αντίδραση της Αθήνας.