X

Μοσκοβισί: είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία

Έκκληση για υπευθυνότητα απηύθυνε στους δανειστές ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζοντας ότι οι αριθμοί δεν είναι «προϊόντα φαντασίας».

Ant1news

«Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις μας, περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αριθμοί μας δεν είναι ούτε εσφαλμένοι, ούτε προϊόντα φαντασίας. Ελπίζω ότι αυτή η έκκληση για υπευθυνότητα και οξυδέρκεια θα εισακουσθεί εντός της εβδομάδα , ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου», δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνούν με τις πολύ σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ με βάση μία πιο απαισιόδοξη οικονομική ανάλυση.

«Επί της αρχής είναι απαραίτητο όλοι οι συμμετέχοντες θεσμοί να προχωρήσουν από κοινού. Εάν δεν συμφωνούμε μεταξύ μας, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία, διότι είναι κρίσιμο σε μία στιγμή που οι στρατηγικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλές.

«...τα νούμερα που θέτουμε στο τραπέζι πρέπει να κάνουν όλους να σκεφτούν. Όσο για την Ελλάδα, έχει υποφέρει πολύ, έχει εφαρμόσει πληθώρα μεταρρυθμίσεων, αν και της μένει ακόμη δρόμος να κάνει. Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα πρέπει να είναι αναλογικό και αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, άρα να γίνει αντιληπτό ως νόμιμο».

Aναζητώντας λύση στο "γόρδιο" δεσμό της αξιολόγησης 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έρχεται αύριο Τετάρτη στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ο ίδιος δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίας των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν, στόχος της επίσκεψής του στην Ελλάδα είναι να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης για την αξιολόγηση.

 

Οι ίδιες οι προβλέψεις της Κομισιόν, άλλωστε, αποτυπώνουν το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε κι ο ίδιος με τη σειρά του το Ταμείο να μην παραβλέπει την πραγματικότητα, αναφορικά με τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας την υπεραπόδοση των στόχων.

Το ΔΝΤ και οι «σκληροί» της Ευρώπης ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής από την Ελλάδα, να μειώσει το αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ, καθώς και περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

 

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε ότι η Αθήνα στοχεύει σε μία λύση – πακέτο (μεταρρυθμίσεις, χρέος και πλεονάσματα), ενώ κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Πρωθυπουργού προ ημερών ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ούτε ένα ευρώ νέων μέτρων» είπε ότι αυτό ήταν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν έλεγε ότι θα δεχόταν 1 δις, οι άλλοι θα του ζητούσαν να πάρει μέτρα 2 δις».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου που ενέχεται σε νέα καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης, ενώ επιχειρηματολόγησε ότι μεταξύ της μείωσης του αφορολόγητου και της μείωσης των συντάξεων, το δεύτερο είναι προτιμότερο.