X

Προνομοθέτηση μέτρων δέχτηκε η κυβέρνηση

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Πότε επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και ποια τα θετικά της συμφωνίας. Επιφυλακτικό εμφανίζεται το ΔΝΤ...

Ant1news

«Ναι» στην προνομοθέτηση μέτρων για το 2019 είπαν στο Eurogroup Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Το Μαξίμου ήδη δηλώνει ικανοποιημένο καθώς η συμφωνία προβλέπει σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα για την ανάπτυξη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία περιλαμβάνει τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». «Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

 

Στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται μάλιστα λόγος για κοινή κατανόηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να ξαναρχίσουν τις εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), πάνω σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος. «Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια για την παροχή οικονομικής υποστήριξης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλούμ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας. Ήταν μία εποικοδομητική συνεδρίαση, ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις μεγάλες προσπάθειες και την πρόοδο που έχει κάνει η Αθήνα», επεσήμανε. «Βλέπουμε μία σημαντική δυναμική», συνέχισε χαρακτηρίζοντας εκπληκτικές τις επιδόσεις της Ελλάδας το 2016.

«Δεν υπάρχουν υπό αίρεση μέτρα. Δεν υπάρχει προνομοθέτηση, αλλά κανονική νομοθέτηση των μέτρων που πιθανόν θα φέρουν κάποια επιβάρυνση», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στο Καλημέρα Ελλάδα.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου τα τελευταία 24ωρα, φαίνεται ότι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Αυτό, ως ένα βαθμό, εξηγεί τη στάση Σόιμπλε,  ο οποίος "λείανε" τις δηλώσεις του.

Επιφυλάξεις ΔΝΤ για τη συμφωνία στο Eurogroup

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε τις παραχωρήσεις που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται να επιτευχθεί «μεγαλύτερη πρόοδος».

Στη βάση αυτή, το ΔΝΤ αποδέχθηκε να στείλει ένα τεχνικό κλιμάκιο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, όπως ανέφερε σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.