X

Ντάισελμπλουμ: δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία

Τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής. Τι θα μπει στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων.Οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

Ant1news

Στο αποτέλεσμα της συνεδρίασης του χθεσινού Eurogroup αναφέρθηκε ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών. Περιέγραψε τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής, καθώς και τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

Ανέφερε ότι, η ουσιαστική απόρροια της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η απόφαση για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, διευκρινίζοντας ότι θα γίνουν συζητήσεις «με τις ελληνικές Αρχές για το πρόσθετο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα αφορούν στο φορολογικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό και τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα υπάρξει αλλαγή στο μείγμα πολιτικής. Θα ξεφύγουμε από τη λιτότητα και θα δώσουμε περισσότερη έμφαση στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, κάτι που αποτελεί και σημείο ‘κλειδί’ για το ΔΝΤ».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι, προς το παρόν «δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, καθώς είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Ένα από τα θετικά είναι πως οι θεσμοί έχουν αρκετή εμπιστοσύνη και συμφωνούν από κοινού να επιστρέψουν στην Αθήνα», σημείωσε.

Περιγράφοντας τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής, σημείωσε ότι, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα, θα «σχεδιάσουν» τις μεταρρυθμίσεις, θα επιστρέψουν στο Eurogroup, «κι αν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τότε θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις για τα τελευταία στάδια του προγράμματος και για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής».

 

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη ρευστότητας στο άμεσο διάστημα για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που κάνει τις συζητήσεις να μην έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος.

Αναφερόμενος στους όρους επιστροφής του ΔΝΤ, επανέλαβε τα όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, δηλαδή ότι, το Ταμείο θέλει «συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους και ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα τους κάνουν σταθερούς και θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας» , καθώς επίσης και «σταθερό χρέος».

Αναφορικά με το χρόνο που θα ληφθεί η απόφαση από το Ταμείο, για τη συμμετοχή του ή όχι, είπε εν ολίγοις ότι, το ΔΝΤ θα αποφασίσει μετά το σχεδιασμό όλου του πακέτου μέτρων και μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους.

Ο ίδιος πάντως, τόνισε εκ νέου την ανάγκη συμμετοχής του Ταμείο στο πρόγραμμα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο θα λάβει χώρα μία σημαντική, αν όχι καθοριστική, συνάντηση μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και της Άγκελα Μέρκελ, στην Γερμανία.