X

Σόιμπλε: στο χέρι της Ελλάδας η παραμονή της στην Ευρωζώνη

«Καμπανάκια» του Γερμανού Υπ. Οικονομικών για το ελληνικό πρόγραμμα. Τι λέει για την διευθέτηση του χρέους

Ant1news

Νέο κώδωνα κινδύνου προς την Ελληνική Κυβέρνηση έκρουσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, στο Βερολίνο.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Σόιμπλε είπε «είμαστε ανοικτοί σε μια συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας από το 2018, εφόσον χρειαστούν τέτοια μέτρα».

Όπως τόνισε πάντως, η διευθέτηση του χρέους δεν είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί την χώρα και τους δανειστές αυτήν την περίοδο, καθώς προέχει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Αν η συμφωνία τηρηθεί από όλες τις πλευρές, είμαι σίγουρος πως θα είναι αποτελεσματική», προσέθεσε ο Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters, ενώ σε ότι αφορά τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια είπε ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, ωστόσο «το πόσο χρόνο ακόμα θα ισχύει ο στόχος αυτός είναι κάτι που εξετάζουν οι θεσμοί μαζί με την κυβέρνηση».

Μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές, ο Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρθηκε και στο Brexit, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, που θα είναι πολύ περίπλοκες, «πρέπει να λήξουν με τρόπο που να δείχνει πως η παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα».

Αναφορικά με τις μομφές Τραμο για τα υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε είπε πως «δεν έχει ακούσει κάποιο πειστικό επιχείρημα κατά του πλεονάσματος», συμπληρώνοντας ότι «ουδείς μπορεί να πει ότι η Γερμανία πετυχαίνει το πλεόνασμα αυτό μέσω χειραγώγησης του νομίσματος. Είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας».