X

Επαναφέρει σενάρια Grexit η Moody’s

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ξανά η Moody’s. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κινδυνεύει με έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζει σε νέα έκθεσή της.

Ant1news

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κρούει η Moody’s Investor Services σε έκθεσή της. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως η πιθανότητα εξόδου μιας χώρας – πέραν της Ελλάδας – από την ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλή, αν και υπάρχει η προοπτική να αυξηθεί φέτος λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ.

Οποιαδήποτε έξοδος από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα είναι μία υπαρξιακή στιγμή για την ευρωζώνη, η οποία θα αποδείκνυε ότι η νομισματική ένωση δεν είναι αμετάκλητη, σημειώνει.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η έξοδος μιας χώρας και η επαναφορά σε δικό της νόμισμα δεν συνεπάγεται αυτόματα και την χρεοκοπία της. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Moody’s θα επικεντρωνόταν στην αλλαγή της οικονομικής αξίας των υποχρεώσεων αποπληρωμής του χρέους της εν λόγω χώρας σε σχέση με την αρχική του αξία, εξηγεί.

Η Moody’s θα κατέληγε σε μια χρεοκοπία μόνο αν με την επαναφορά του εθνικού νομίσματος οι επενδυτές λάμβαναν τίτλους μειωμένης αξίας σε σχέση με τους αρχικούς αποτιμημένους σε ευρώ τίτλους, διευκρίνισε.