X

Υπέρ της διακοπής της ποσοτικής χαλάρωσης ο Σόιμπλε

Νέες βολές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εμμέσως και τον Μάριο Ντράγκι από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών.

Ant1news

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι είναι υπέρ μιας «έγκαιρης έναρξης της εξόδου» από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τις τράπεζες στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε ζήτησε αυστηρότερους διεθνείς κανόνες για τις μεγάλες τράπεζες, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμμερίζεται τη γερμανική άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση του βάρους για τις μικρότερες τράπεζες.

Ανάλογο ήταν και το αίτημα που υπέβαλε σήμερα και το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo, το οποίο ζήτησε να μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ ο ρυθμός αγοράς κρατικών ομολόγων.

Όπως και να ‘χει ωστόσο, η ΕΚΤ θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε κάποια ουσιώδη νομισματική αλλαγή, όχι τουλάχιστον πριν από το τέλος του 2017, οπότε και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμά της.

Επιπλέον, ο Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση για την περαιτέρω αυστηροποιήση του διεθνούς κανονιστικού πλαισίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδίως τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα.

Στον αντίποδα υπεραμύνθηκε των προτάσεων για χαλάρωση των κανονισμών, ως προς τη λειτουργία των μικρότερων τραπεζών.

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι, η Ευρωζώνη θα πρέπει να ενδυναμώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από το Brexit.