X

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Τι είπε για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το Bloomberg κάνει λόγο για "πλεονάσματα - μαμούθ" που περιμένει η Αθήνα απο το 2019 και μετά.

Ant1news

«Είμαι αισιόδοξος», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Βρισκόμαστε, ελπίζω, στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Θεσμών και της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα εκτιμά ότι θα υπερβεί σημαντικά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι εκτιμήσεις της Αθήνας θέλουν το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάνει το 4,3% του ΑΕΠ το 2019, ακόμα και σε περίπτωση που δεν παρθούν νέα μέτρα. Σε περίπτωση δε που εφαρμοστούν και νέα μέτρα λιτότητας το 2019 τότε το πλεόνασμα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 5%, μεταδίδει.

“Πυρά” Σόιμπλε κατά Τουρκίας

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε πυρά κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα οφείλει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις που της δίνουν τη δυνατότητα να συζητήσει αίτημα για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, προσθέτοντας πως η σημερινή κατάσταση είναι αξιοθρήνητη.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γερμανία θα επιμείνει στην αρχική της προσφορά να εξετάσει το τουρκικό αίτημα για οικονομική βοήθεια, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Η απάντηση είναι ναι. Αλλά φυσικά η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει ή να ξαναδημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, αφού αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι… για να κλαίει κανείς».