X

Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου πριν από το Eurogroup

Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με Τσακαλώτο και Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες. Δεν “βλέπει” γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Ντάισελμπλουμ.

Ant1news

Τη δυνατότητα περαιτέρω γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει θα αναζητήσουν στο σημερινό Eurogroup ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αυτήν την ώρα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, παρουσία του Γιώργου Χουλιαράκη.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης δεν θα ολοκληρωθεί γρήγορα..

«Δεν νομίζω ότι οι θεσμοί θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σημείωσε πως εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχόμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τις απόψεις του για το μέλλον της τρόικας στα προγράμματα στήριξης και την μετεξέλιξη του ESM ως το ευρωπαϊκό ΔΝΤ.

Όπως είπε αν και οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει στο τέλος να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Νομίζω πως θα είχε λογική το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσομακροπρόθεσμα»,  και αυτό θα σήμαινε πως η «τρόικα» των δανειστών της Ελλάδας θα έπρεπε να διασπαστεί μακροπρόθεσμα. «Η ΕΚΤ αισθάνεται όλο και πιο άβολα στον ρόλο της στην τρόικα και δικαίως νομίζω», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες «σημαντικές εργασίες» στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί. Όπως είπε, ο ESM θα πρέπει να αποκτήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή.

Τα «αγκάθια»

Τα ανοιχτά μέτωπα για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι ακόμη πολλά. Συγκεκριμένα, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στο Ασφαλιστικό (κατάργηση προσωπικής διαφοράς), στο αφορολόγητο (μείωση στις 6.000€), στην αύξηση ορίου απολύσεων, ΣΣΕ, lock out, συνδικαλιστικό νόμο, στα θέματα Ενέργειας (πώληση μονάδων ΔΕΗ), αλλά και στα αντίμετρα (συμφωνήθηκε μείωση ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι το ποσοστό).

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο χρόνος περνά και όσο δεν φαίνεται η πρόοδος που θα οδηγήσει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οικονομία δοκιμάζεται και νέοι πονοκέφαλοι προστίθενται. Το πρώτο δίμηνο ανακόπηκε η ροή εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμηνύει πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια κακή συμφωνία, πολλώ δε μάλλον μία συμφωνία η οποία θα υπερβαίνει τις αρχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πιέζουμε για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λύση αλλά δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ τη γραμμή “τόσα και άλλα τόσα”, όπως μας καλεί η ΝΔ».