X

“Μήνυμα” της ΕΚΤ στο Eurogroup για την Ελλάδα

Τι ζητά από τους Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Μπενουά Κερέ, λίγα 24ώρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση για το χρέος και την πορεία της χώρας.

Ant1news

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν στη λήψη «αποφασιστικής δράσης» για την Ελλάδα ώστε να τονώσουν την οικονομία της χώρας, τόνισε το Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπερνουά Κερέ, μιλώντας στο Bloomberg, την ώρα που στην Αθήνα συζητείτο η συμβιβαστική πρόταση για το χρέος που κόμισε ο Γάλλος Υπ. Οικονομικών. 

Λίγα 24ώρα πριν από την, κρίσιμη για την διευθέτηση του χρέους και κατ΄ επέκταση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αυτό είναι ένα «μήνυμα» της ΕΚΤ στο Eurogrouop για την Ελλάδα, με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης, καλεί τους Υπ. Οικονομικών να βρουν μια λύση που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην χώρα, σε επενδύσεων και επιστροφή καταθέσεων.

«Ευελπιστώ ολόψυχα - και η ΕΚΤ ευελπιστεί ολόψυχα - ότι αυτό (σημ: η λήψη αποφασιστικής δράσης) θα είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. Η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε ότι της αναλογούσε, σε ότι αφορά τις πολιτικές, σε ότι αφορά το μνημόνιο. Τώρα εναπόκειται στους Υπουργούς του Eurogroup σε ότι αφορά την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» επεσήμανε ο κ. Κερέ. 

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση του Bloomberg, «η Ελλάδα μπορεί να μη λάβει μια ουσιαστικά βελτιωμένη πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους στη συνεδρίαση και οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν αναμένεται να δεσμευτούν σε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα πέρα από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων διάσωσης, σημείωσαν αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις».

Σε ότι αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QΕ), ο κ. Κερέ είπε ότι απόφαση για το χρέος δεν επηρεάζει την στάση της ΕΚΤ. «Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια απόφαση νομισματικής πολιτικής, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ότι προκύψει από το Eurogroup και αυτό θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί με βάση τους κανονισμούς μας» τόνισε ο Μπενουά Κερέ.