X

Bloomberg: Απίθανο να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο QE

Τι δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, για το ενδεχόμενο συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ant1news

Σχεδόν απίθανο είναι το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση του θέματος, τον οποίο επικαλείται το Bloomberg. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας δεν είναι προετοιμασμένοι να προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν αύριο στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία η ΕΚΤ χρειάζεται προτού αποφασίσει για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, αλλά και την αποδέσμευση της δόσης ύψους 7,4 δισ., στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης.

«Μία συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών θα επιτρέψει στο ΔΝΤ – του οποίου η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται απαραίτητη από πολλά κράτη – μέλη- να δεσμευτεί επί της αρχής για το πρόγραμμα», είπε ο αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του. Η επέκταση όμως και οι υποσχέσεις για το χρέος πιθανότατα δεν θα πείσουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, να συμπεριλάβουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμά ο ίδιος.

Στο μεταξύ την ώρα που ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βασίζεται στην ποσοτική χαλάρωση, ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, η ΕΚΤ δεν θα επηρεάσει τις συνέπειες στις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν και η υπερβολική έμφαση στη συμπερίληψη της χώρας στο QE θα ήταν λανθασμένη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αναφέρθηκε πρόσφατα στις δεσμεύσεις του Μάριο Ντράγκι και του Μπενουά Κερέ, σχετικά με τη συμπερίληψη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι προγραμματισμένο να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα διακοπεί σταδιακά μέσα στο 2018. Αυτό σημαίνει ότι μένει ελάχιστος χρόνος στην Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην πρόταση της Γαλλίας, σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι έστω κι αν οι Ευρωπαίοι την βλέπουν να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι πιθανότητες να πειστεί η ΕΚΤ είναι λίγες, όσο το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχουν διαφωνήσει κάποια κράτη – μέλη στη γαλλική πρόταση.