X

Τα “αγκάθια” του ΔΝΤ στην τηλεδιάσκεψη του ESM για την δόση

Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα συνεδριάζει το ΔΣ του Μηχανισμού.

Ant1news

Με την επιμονή του ΔΝΤ, προ κάθε άλλης εξέλιξης, να υλοποιηθούν τα τρία τελευταία – δύσκολα – προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης να παραμένει στο τραπέζι, συνεδριάζει το ΔΣ του ESM για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη, Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την έγκριση του “συμπληρωματικού μνημονίου”, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Εφόσον λάβει την έγκριση του ESM, η συμφωνία θα υπογραφεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ουσιαστικά τότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, προκειμένου η Ελλάδα να αποπληρώσει τα ομόλογα του Ιουλίου, το ύψος των οποίων ξεπερνά κατά πολύ τα 6 δισ. ευρώ.

Μόνη εκκρεμότητα, εφόσον από ευρωπαϊκής πλευράς δεν υπάρξει άλλο πρόσκομμα, θα συνιστά η απαίτηση του ΔΝΤ για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων για την β΄ αξιολόγηση.

Η τροποποίηση του τρίτου μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε στις 14 Αυγούστου του 2015, είναι η δεύτερη, καθώς η συμφωνία με τους δανειστές είχε αναθεωρηθεί ξανά τον Ιούνιο του 2016, μετά την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης.