X

ESM προς Αθήνα: κλείστε τις εκκρεμότητες για να πάρετε την δόση

"Αναβολή" στην εκταμίευση της δόσης. Μήνυμα στην Κυβέρνηση και για τα "αγκάθια" που έχει επισημάνει και το ΔΝΤ. Πέντε τα "μέτωπα" λένε στο ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Μήνυμα στην Αθήνα να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα τελευταία προαπαιτούμενα που μένουν για το «τυπικό» κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε ο ESM, ο οποίος σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι ενέκρινε το αναθεωρημένο μνημόνιο που προέκυψε από την διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο δεν άναψε «το πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Μάλιστα, έδωσε προθεσμία στην Κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα γίνει η προγραμματισμένη για σήμερα – η οποία τελικώς αναβλήθηκε - τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του Μηχανισμού, για να επιλύσει τις διαφορές με το ΔΝΤ, όπως οι νομικές διαβεβαιώσεις για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.

Βέβαιος ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα εγκριθεί από τον ESΜ η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την τηλεδιάσκεψη «κορυφής» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην οποία συμμετείχε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο οι εκκρεμότητες για την έγκριση της δόσης στην Ελλάδα είναι: 

  • Ο Εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια
  • Νομικές διαβεβαιώσεις για την συνταγματικότητα των περικοπών τις συντάξεις
  • Απαλλαγή των τριών Συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ
  • Παρεμβάσεις στο επάγγελμα του μηχανικού
  • Άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Σε δηλώσεις του νωρίς το μεσημέρι, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του οικονομικού επιτελείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε σχετικά με τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ και αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ESM, ότι αυτά αφορούν σε δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα».

Ειδικότερα, αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών.

Ωστόσο,σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσακαλώτο, έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

Εξάλλου, σήμερα ή αύριο αναμένεται να σταλεί από την κυβέρνηση στο ΔΝΤ η «επιστολή προθέσεων», δηλαδή το σχέδιο μνημονίου (MEFP) με το Ταμείο.

 

Η ανακοίνωση του ESM

Οπως ανακοίνωσε ο ESM «το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental MoU) με την Ελλάδα, σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα. Το Συμπληρωματικό MoU είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.

Οι Διοικητές του ESM συζήτησαν επίσης ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που επηρεάζουν ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ και αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πορεία των prior actions του ΔΝΤ. Οι Διοικητές ενθάρρυναν την Ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Ο Γενικός Διευθυντής του ESM επαναπρογραμμάτισε την σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο για σήμερα, για την Παρασκευή 7 Ιουλίου».

Μέχρι στιγμής, ο ESM και ο EFSF μαζί έχουν εκταμιεύσει 173,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας, σημειώνει η ανακοίνωση.

 

Κερέ: Δεν έχουμε επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη προσφέρει αρκετή σαφήνεια γύρω από το είδος της ελάφρυνσης χρέους που ενδέχεται να χορηγήσουν στην Ελλάδα, για να διαβεβαιώσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Reuters. Τόνισε ακόμη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απλά σκιαγράφησαν τον περασμένο μήνα πιθανούς τρόπους για να καταστήσουν το βάρος χρέους της χώρας πιο βιώσιμο, κάτι που η κεντρική τράπεζα επεσήμανε πως δεν είναι αρκετό για να περιληφθεί η Ελλάδα στο QE. 

«Η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο QE ανήκει αποκλειστικά στην ΕΚΤ και αυτό το είχα επισημάνει στην Αθήνα», δηλώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είχε μεταφέρει στην Κυβέρνηση την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να περιμένει άμεσα αποφάσεις από την Φρανκφούρτη.