X

“Αστερίσκους” σε ήδη ψηφισμένους νόμους βάζει ο Ντρούντι

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα, βλέπει “αγκάθια” μεταξύ β΄ και γ΄ αξιολόγησης. Τι λέει για τις μεταρρυθμίσεις.

Ant1news

H Αθήνα δεν θα πρέπει να αναβάλει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης, διαφορετικά θα "περιπλέξει" την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση με τους δανειστές της, είπε ο Francesco Drudi επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα.

"Εάν υπάρξουν καθυστερήσεις και αναβολές στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης", είπε ο Francesco Drudi, επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα, στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα την Κυριακή.

"Δυστυχώς, ένας αριθμός νομοσχεδίων που κατατέθηκαν στη βουλή, μετά την ολοκλήρωση την δεύτερης αξιολόγησης, ίσως δεν είναι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος και θα πρέπει να αξιολογηθούν από τα κλιμάκιά μας", είπε.

Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει σύντομα την ερχόμενη αξιολόγηση, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή επιστροφή της στις αγορές και την αυτοχρηματοδότηση της, καθώς το τρίτο πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Αύγουστο.

Εκκρεμούν δύο αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού, με τον Drudi να αναφέρει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μία, ώστε να δημιουργηθεί θετική ψυχολογία.

 

"Αναφορικά με την περίοδο μετά το πρόγραμμα, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την επιθυμία της κυβέρνησης για μία καθαρή έξοδο", είπε. Μία "καθαρή έξοδος" θα σημαίνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από το τελευταίο μνημόνιο χωρίς περαιτέρω όρους.

"Αυτό θα απαιτήσει αρκετή προσπάθεια για να πειστούν οι αγορές, οι επενδυτές και οι καταθέτες ότι δεν θα εγκαταλειφθεί η διάθεση για μεταρρυθμίσεις και δεν θα υπάρξει αντιστροφή των δράσεων που έχουν αναληφθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος".

Αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, ο Drudi είπε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αξιολογηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι - όπως η μειωμένη είσπραξη φόρου εισοδήματος- που θα μεταφερθούν από το 2017 στο 2018.