X

“Καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα βλέπει ο Ντάισελμπλουμ

Τι είπε για την επίδραση των γερμανικών εκλογών στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι δύο στόχοι και το "μυστικό" που του είχε ψιθυρίσει ο Βαρουφάκης. Η αποτίμηση του Μαξίμου

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

«Είναι απολύτως εφικτό η Ελλάδα να έχει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», υποστήριξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην κοινή συνέντευξη του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά απο τις διαδοχικές συναντήσεις του, πρώτα με τον Προκόπη Παυλόπουλο κι ύστερα με τον Πρωθυπουργό.  

Ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε παράλληλα ότι παρά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, η θέση του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας δεν θα αλλάξει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ότι έχουμε συμφωνήσει δεν θα αλλάξει. Οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup». 

Αφού τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η γ΄ αξιολόγηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ έθεσε ως κομβικής σημασίας δύο θέματα, μετά το τέλος της: την διευθέτηση του χρέους - εάν κάτι τέτοιο χρειάζεται, όπως είπε, αναφέροντας ότι και το ΔΝΤ ζητά περισσότερη σαφήνεια για το χρέος – και την οικοδόμηση περαιτέρω εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.  

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι «χαίρομαι που βρίσκομαι σε αυτήν την “ιστορική” αίθουσα», συμπληρώνοντας σε ειρωνικό τόνο «έχω πολύ καλές μνήμες από αυτήν», αναφερόμενος στην περιβόητη συνέντευξη τύπου, στις 30 Ιανουαρίου 2015,  με τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κάδρο του οποίου έψαχνε λίγο νωρίτερα σε άλλη αίθουσα. 

Ο Πρόεδρος του Εurogroup είπε ότι χαίρεται που βλέπει ξανά όλους τους δημοσιογράφους στην θέση τους, και χαριτολογώντας υποσχέθηκε να αποκαλύψει πρώτα στους Έλληνες συντάκτες, αν ποτέ γράψει κάποιο σχετικό βιβλίο, «τι του είχε πει τελικώς στο αυτί ο Γιάνης Βαρουφάκης». 

Τσακαλώτος:  όχι επιπλέον μέτρα 

Ο Ευκλείδης Τσδαακλώτος από την πλευρά του έκανε λόγο για υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού το 2017, ενώ για το επόμενο έτος, όπως είπε, φαίνεται ότι κάποια μέτρα δεν θα πάνε καλά, όμως άλλα θα έχουν υπεραπόδοση κι έτσι θα ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός, γεγονός που  θα σημάνει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. 

 

Αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης, ο Υπουργός οικονομικών τόνισε ότι θα υπάρξουν κάποια «προβλήματα», σε ότι αφορά την γ΄ αξιολόγηση, τα οποία όμως θα προσπαθήσει να επιλύσει από κοινού με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η αποτίμηση του Μαξίμου

Αμέσως μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι, πέραν της θέσης του Προέδρου του Eurogroup ότι είναι εφικτή η “καθαρή έξοδος” από το πρόγραμμα, στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν δύο στόχους εφεξής:

  • το έγκαιρο κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης, χωρίς νέες απαιτήσεις και νέα προαπαιτουμενα, κάτι που περιλαμβάνει και το θέμα των τραπεζών (σημ: γι΄ αυτές, πριν συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κεφαλαιακής επάρκειας εάν διευθετηθούν τα κόκκινα δάνεια)
  • να συνεχιστεί η παράλληλη  συζήτηση, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εποχή μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

«Υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις ότι πρέπει εγκαίρως να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να υπάρχει χρόνος να συζητηθούν μετά οι τεχνικές λεπτομέρειες», έλεγαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση του Μαξίμου, δεν εκφράστηκαν κάποιου είδους παράπονα από τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επεσήμανε στον Πρωθυπουργό ότι «είναι σημαντικό για την οικονομία ότι από φάση αποσταθεροποίησης έχει οδηγηθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που “συνιστά σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα, το οποίο αναγνωρίζεται από όλους τους ευρωπαίους αξιωματούχους”».

Από τους τρεις διαθέσιμους μηχανισμούς: ο ένας αφορά χώρες που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα στήριξης και οι άλλοι δύο είναι του ESM και αφορούν πιστωτικές γραμμές, με το συμπέρασμα που προκύπτει από την συνάντηση στο Μαξίμου να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, «δεν φαίνεται να πηγαίνουμε σε αυτές τις τελευταίες, δεν συζητούμε για αυτούς τους μηχανισμούς, καθώς δεν έχει βάλει κάποιους κάτι τέτοιο στην συζήτηση».