X

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: ισχυρή βούληση για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης

Τι είπε για το Ελληνικό, την υποδόση των 800 εκ. ευρώ και την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, λίγη ώρα μετά το “καμπανάκι” Ντομπρόβσκις.

Ant1news

Την σιγουριά ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης εντός του 2017 εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντας το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, την ατζέντα του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, στο Λουξεμβούργο.

Όπως ανέφερε, οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση μετά από τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα διεξαχθεί το διάστημα 13 - 15 Οκτωβρίου, στην Ουάσινγκτον.

Για την υποδόση των 800 εκ. ευρώ, που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε ότι πιστεύει πως η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει εγκαίρως τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τονίζοντας πάντως ότι το ποσό των 800 εκατομμυρίων είναι διαθέσιμο ως την 31η Οκτωβρίου. 

Σε ότι αφορά το Ελληνικό, για το οποίο άλλοι αξιωματούχοι ήταν σκωπτικοί, ένας αναρωτώμενος πως επετράπη επι δεκαετίες να προσγειώνονται αεροπλάα πάνω σε αρχαία και άλλος υπενθύμισε με νόημα ότι η υλοποίηση της επένδυσης αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, ο εν λόγω αξιωματούχος τόνισε ότι η επένδυση θα έχει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, στην ατζέντα του οποίου δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, θα είναι πιθανότατα το τελευταίο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σχολίασε ότι με την ενδεχόμενη αποχώρηση του κ. Σόιμπλε το Eurogroup θα χάσει ένα «καθαρό και αναλυτικό μυαλό».

Το μεσημέρι, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έκρουσε τον κώδωνα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όπως είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ο Παναγιώτης Λιαρκόβας κάνοντας λόγο για "εκτροπή με δυσμενείς συνέπειες".