X

Με ευρωπαϊκό… ΔΝΤ “αποχαιρέτισε” το Eurogroup του Σόιμπλε

Περισσότερες αρμοδιότητες στον ESM. Τα δώρα που έλαβε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στην τελευταία του συμμετοχή στο Eurogroup.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δόθηκε στο χθεσινό Eurogroup, το οποίο επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν δημοσίως χαμηλούς τόνους για το ελληνικό ζήτημα μέχρι την επάνοδο των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου. Θα προηγηθεί η Φθινοπωρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από την προσεχή Παρασκευή έως την Κυριακή στην Ουάσιγκτον.

Την ημερομηνία επιστροφής των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των πιστωτών στη χώρα μας ανακοίνωσε μετά το Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, επιβεβαιώνοντας το προχθεσινό ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας». Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βρισκόταν στην επίσημη ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, αλλά απασχόλησε τα «πηγαδάκια» των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Υπάρχει πολύ ισχυρή αίσθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, ώστε να διατηρήσουμε το θετικό αίσθημα που έχει καλλιεργηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποδεικνύοντας ότι οι δανειστές έχουν δώσει «περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση, για να επισπεύσει την υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων και να καλύψει το χαμένο έδαφος στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Από την πορεία εξόφλησης των εν λόγω οφειλών εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης των 800.000.000 ευρώ, που κινδυνεύει να χαθεί εάν δεν γίνει η αποδέσμευση έως τις 31 Οκτωβρίου.

Το χθεσινό Eurogroup συμφώνησε ότι ο ESM πρέπει να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να πρωταγωνιστήσει στην αποφυγή μελλοντικών κρίσεων και στην υποστήριξη της τραπεζικής ένωσης.

«Ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι μικρότερος ή μπορεί και να εξαφανιστεί στο μέλλον, εάν χρειαστεί νέο πρόγραμμα σε κάποια χώρα της ευρωζώνης -κάτι που δεν περιμένω σύντομα», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε ότι δεν είναι πρόθεση του Μηχανισμού να υποκαταστήσει το έργο της Κομισιόν.

Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τάχθηκαν ομόφωνα χθες υπέρ της παραμονής του κ. Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου. Ο διάδοχός του θα αναδειχθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Για τον Βόλφγκανγκ με... αγάπη

Με αναμνηστικά δώρα και... ύμνους στην «πολύτιμη συνεισφορά» του στις εργασίες του Eurogroup αποχαιρέτησαν χθες οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τον επί οκτώ χρόνια απόλυτο κυρίαρχο του Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο «εμμονικός» Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, που πρωταγωνίστησε στην επιβολή της καταστροφικής συνταγής λιτότητας στην Ελλάδα και καθόρισε την οικονομική πολιτική ολόκληρης της ευρωζώνης με την προτεσταντική λογική του, συμμετείχε χθες για 113η και τελευταία φορά στο Eurogroup.

«Ήταν συγκινητική στιγμή για όλους. Του εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας. Η Γερμανία και η Ευρώπη τον έχουν πάντα ανάγκη», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε τον δόκτορα Σόιμπλε ««σκληρό, αλλά δίκαιο πολιτικό» που «έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ευρώπης».

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δώρισαν στον Β. Σόιμπλε μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία έγραψαν αφιερώσεις με την υπογραφή τους. «Τίποτα δεν θα είναι πλέον το ίδιο», ήταν η... διπλωματική αφιέρωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 

Υπήρξαν όμως και προσωπικά δώρα, με πιο εντυπωσιακό το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ με το πορτρέτο του Β. Σόιμπλε, που ήταν το δώρο του Σλοβάκου Υπουργού Οικονομικών, Πέτερ Καζιμίρ. Ένα κρασί Μπορντώ του 2004 ήταν το δώρο του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.